Насіння найпоширеніших культур зі свого городу

Це зараз у магазинах чи на ринку, поштою або у соцмережах можна придбати насіння різноманітних сортів огірків, помідорів, перцю, кабачків та інших культур на будь-який смак і вибір. А кілька десятків років тому дістати хороше насіння було не так просто, тож нашим бабусям і прабабусям доводилося самостійно вирощуваии його на грядках. Тим більше, що культури, вирощені з власного насіння, краще пристосовані до місцевих кліматичних і ґрунтових умов, не викликають сумніву щодо врожайності та смакових якостей. Власним досвідом діляться найстарша жителька села Суходоли 94-річна Марія Коростень та її молодша дочка Євгенія Кравчук.
-Насіння огірків збирали уже з перезрілих плодів, залишаючи на грядці найбільші овочі та чекаючи їхнього повного дозрівання. Потім насінневі огірки розрізали, вибирали м’якоть, поміщали її у глибоку посудину, злегка розминаючи руками в кашку, і заливали водою. Через кілька годин воду зливали і заливали чисту. І так повторювали кілька разів. Далі очищене насіння відкидали на дрібне сито, щоб повністю стекла вода, і просушували. Потім клали у паперові пакетики і зберігали в сухому темному місці. Майже так само збирали і насіння з перцю та помідорів. Перезрілі овочі зривали з кущів і клали на підвіконні. Потім м’якоть з насінням заливали водою і залишали до початку бродіння, після чого промивали та висушували. Плоди для насіння моркви, буряка, кореневої петрушки, селери, пастернаку, редьки пізньої осені закладали в підвал або заривали в ящик з піском на глибині 0,5м. Навесні висаджували пророслі овочі у підживлений грунт. Коли на стеблах з’являлися квіти, підв’язували стебла до кілочків, щоб не поламалися, і чекали на появу плодів. Насіння салату збирають наприкінці літа, попередньо залишивши для цвітіння найбільший кущик, який дає стрілку. Зі стрілок також збирають насіння цибулі та часнику. А от насіння квасолі, гороху і бобів збирали вже після того, як вони повністю дозрівали і жовтіли, але стручки були ще закриті. Стручки просушували, лущили, насіння висипали тонким шаром на ряднині та досушували, потім ховали до весни в сухому притемненому місці. Причому насіння гарбузів можна вибирати навіть через 2-3 місяці після збору врожаю, - розповідає Марія Олександрівна.
-Я ще й досі пам’ятаю, як мама готувала на насіння сіянку-димку, - згадує Євгенія Василівна. – В кінці літа або вже у вересні ми із сестрою вибирали цибулю із землі та на деякий час залишали на грядці, щоб просохла. Потім збирали її у полотняний мішок і на цілу зиму залишали на печі, а навесні, коли земля прогрівалася, висаджували на грядці. Тепер уже немає часу з усім цим морочится, тож купуємо готове насіння, надаючи перевагу вже перевіреним сортам. Наприклад, огірки купуємо переважно голландських сортів («Алекс», «Лорд»,», «Михайлович», «Углич» і т.д.). Раніше я купувала польське насіння огірків, але вони чомусь швидко сохли ще у зав’язі, хоча й зараз буває, що листя після дощу жовтіє. Найкращі для наших умов сорти низькорослих помідорів «Айсберг», «Рожева стелла», «Монгольський карлик», із високорослих «Червоний мустанг», «Малиновий гігант», «Жовта стелла» тощо, а перцю - «Сонце Італії», «Анастасія», «Геракл», «Волове вухо». Розсади на підвіконні тепер не вирощую, а висіваю густо в землю і накриваю плівкою. Коли ж рослини проростають, розриваю їх і висаджую кожну окремо. Тоді вони не бояться холоду.

Розділ новин: 

Коментарі