На святі української кухні зібрали різдвяні гостинці для воїнів АТО і визначили переможців конкурсу «Добрі вісті, коли запрошують їсти»

Фіналісти були нагороджені дипломами і цінними призами від партнерів конкурсу, а перше місце і головний приз – холодильник – отримала* Валентина Жуль з Горичева.
У суботу, 10 січня, у приміщенні Володимир-Волинського РБК було велелюдно. Тут зібралися кращі кухарі міста і району – учасники конкурсу «Добрі вісті, коли запрошують їсти», що протягом минулого року проходив на сторінках тижневика «Місто вечірнє», а також усі бажаючі краще познайомитися із секретами української кухні, спробувати свої сили у конкурсах-оглядах та небайдужі наші земляки, які виявили бажання смачно пригостити захисників Вітчизни у зоні АТО. Особливими гостями дійства стали військовозобов’язані, котрі відстоювали українську незалежність у гарячих точках на сході нашої країни, та родини їхніх бойових побратимів, полеглих у важких боях за свободу і суверенітет Батьківщини та чиї імена золотими літерами назавжди внесені до сузір’я героїв, справжніх патріотів нашої держави.
Започатковуючи рік тому конкурс «Добрі вісті, коли запрошують їсти», редакція нашої газети ставила собі за мету ознайомити читачів з особливостями кухонь різних країн світу та дати можливість усім бажаючим продемонструвати свої кулінарні здібності, поділитися улюбленими рецептами страв, поповнити свої знання секретами приготування смачних і корисних наїдків. Але у зв’язку з подіями у країні, які нікого не можуть залишити сторонніми спостерігачами, ми змінили формат проведення фінального вечора, присвятивши його збору допомоги учасникам АТО, які нині захищають східні рубежі України.
Із п’ятдесяти учасників конкурсу за результатами читацького голосування, яке проводилося купонами та на сайті нашої газети, у фінал вийшли десять найкращих. Це Неля Неродик, Світлана Богайчук та Вікторія Мартинюк (м.Володимир-Волинський), Валентина Жуль (с.Горичів), Лілія Стасюк (с.Селець), Світлана Теряткіна і Лілія Касімова (с.Овадне), Наталія Бунда (с.Заріччя), Оксана Сокол і Маріанна Сітарчук (с.Хмелівка).
Проведення конкурсу стало можливим завдяки підтримці наших спонсорів, якими стали ресторан швидкого харчування «Старе місто» (Олена Ситнік), кафе-бар «Слов’янська хата» (Руслан Саганюк), виробник меблів за індивідуальним замовленням Костянтин Іщук, кафе «Імпреза» (Лариса Кабанова), супермаркет «Сіті» (Світлана Шилівська), кафе «4х4» (Антоніна Васьків), ТКЦ «Княгині Ольги» (Оксана Веремчук), магазин квітів «Фан-фан Тюльпан» (Тетяна Борис), ПП «Будівельно-транспортні роботи-С» (Микола Юнак), магазин «Райдуга» (Наталія Любімцева), магазин «Данко» (Віталій Тимчук), туристична агенція «Шампань Тревел» (Тетяна Білун).
Вечір розпочався по-святковому урочисто і гарно. До глядацької зали в яскравих українських костюмах завітали фольклорні колективи району, які поздоровляли присутніх виконанням чудових колядок. Після цього відкрилася сцена, стилізована під українську хату, прикрашену вишитими рушниками, квітами з колосками пшениці та з головним оберегом – піччю. Ведучі дійства директор РБК Людмила Оцалюк та диктор обласного радіо Андрій Роїк розповіли гостям про святкові традиції нашого народу і запросили до хати скуштувати традиційної української страви – смачних вареничків зі сметаною, що парували з пилу-жару.
Змагалася десятка фіналістів
І ось розпочався фінал конкурсу «Добрі вісті, коли запрошують їсти». Десятці переможниць, які вийшли на сцену будинку культури – всі гарні, у доброму гуморі, святково вбрані в українські вишиванки, потрібно було ще раз довести свою компетентність та позмагатися за звання найкращої серед кращих у трьох конкурсах.
Найперше фіналісткам запропонували відповісти на запитання кулінарного тесту, а саме: «Як називається процес тримання овочів в окропі протягом 3-5 хвилин?» (Бланшування); «Який суп вважається класичним у французькій кухні?» (Цибулевий); «Яке мистецтво провокує до переїдання?» (Кулінарія); «Як називаються супи з протертих овочів?» (Супи-пюре); «З чого готують лангет?» (З яловичини); «Курча табака готують на пательні чи на грилі?» (На пательні); «З пелюсток яких квітів варять варення?» (Троянд та кульбаби); «Тушкований салат – це що?» (Рагу); «Що перетворює морс на кисіль?» (Крохмаль); «З якого м’яса готують крученики?» (Зі свинини); «Основний інгредієнт галушок?» (Картопля); «До якої страви готують пасту карбонаре?» (До спагеті); «Головний компонент ризотто?» (Рис); «З чого готують лобіо?» (З квасолі); «З якими фруктами готують різдвяну гуску?» (З яблуками та апельсинами); «Так називається страва зі щура…» (Рататуй). На ці та інші запитання першими дали найбільшу кількість правильних відповідей фіналістки Неля Неродик, Валентина Жуль, Вікторія Мартинюк, Світлана Теряткіна. А от на запитання «Що додають у варенуху після варіння?” (Мед) – ніхто не зміг відповісти.
Під час другого конкурсу фіналістки дегустували спеціально приготований із 10 інгредієнтів вишуканий, смачний і ароматний молочний суп-пюре з сиром і сухариками. Господині повинні були розгадати і назвати ці інгредієнти. Що тільки не казали наші фіналістки, але повністю розкрити рецепт страви не зміг ніхто.
Мабуть, найцікавішим був третій конкурс, під час якого фіналістки готували салати, використовуючи на вибір запропонований набір інгредієнтів, до якого входили свіжі помідори, огірки, морква, часник, цибуля, яблука, пекінська капуста, олія, оцет, сметана, майонез, плавлені сирки, консервовані оливки, сіль, перець. А пропорції продуктів конкурсанти визначали самостійно, адже готували власні страви, використовуючи фантазію і досвід. Процес приготування проходив під веселу запальну музику.
Журі у складі партнерів конкурсу, оцінюючи готові страви, враховувало не лише їхні смакові якості, швидкість приготування, а й естетичне оформлення. Наші господиньки відмінно впоралися із непростим завданням, проявивши неабиякий креатив як у презентації, так і в назвах. Зокрема на столі журі з’явилися салати «Вікторія», «Зимова фантазія», «Осінній», «Весняна фантазія», «Крижане серце», «Хмелівківський», «Смачний», а фіналістка Світлана Теряткіна назвала свою страву «Барашки від Світлашки».
У концертній програмі були приємні несподіванки…
Під час дійства глядачі отримали багато задоволення від виступів з колядками і щедрівками та гарних вітальних слів з Різдвом Христовим фольклорних колективів району, таких як «Джерело» БК с.Зимне (керівник Валентина Гонтарук), «Скарбничка» БК с.Березовичі (керівник Світлана Терьохіна), «Хмелівчанка» БК с.Хмелівка (керівник Лідія Бринчук) та дитячий колектив «Берегиня» БК с.Льотниче (керівник Людмила Гендис).
Оновив та поповнив свій репертуар колядками наш прославлений естрадний колектив «Барви Волині» (худ. керівник Людмила Оцалюк) у складі Володимира Папіна, Наталії Чепіль, Людмили Оцалюк, Тетяни Гуз та Анатолія Нінічука. Ці артисти подарували море насолоди присутнім. Ансамбль зокрема виконав повстанську патріотичну колядку «Уставай же, брате», пісню «Україна колядує», яка спонукала до запального танцю наших фіналісток, композицію-присвяту матерям, а також пісню «Ми стрічалися», що народилася у Хворостові, та веселу й ритмічну – для ще одного колективного танка.
Фольклорний колектив районного будинку культури показав сценку, з яким нетерпінням і хвилюванням дітки чекали зустрічі з колядниками, а мама (Галина Паламарчук) запевнила дітлахів, що вони обов’язково прийдуть. І гості не забарилися. У національних строях з великою різдвяною зіркою вони завітали до української хати з чудовими святковими піснями, у тому числі з традиційною «Добрий вечір тобі, пане господарю».
На естрадній площадці у фойє РБК виконанням приємних мелодій зустрічав гостей свята духовий оркестр ветеранів «Арсен» з Володимира-Волинського (худ. керівник Леонід Моргачов). Цей колектив був створений три роки тому Володимиром Шостакевичем. У його складі 25 музикантів, які виконують духову музику традиційного для духових оркестрів репертуару. «Арсен», незважаючи на молодий вік, уже має певні здобутки. Так минулого року колектив став лауреатом обласного конкурсу духових оркестрів у смт Рожище, зайнявши третє місце. Оркестр ветеранів уже традиційно є окрасою багатьох міських та районних культурних заходів. Приємно, що музиканти завітали й до нас.
А родзинкою концертної програми став дебют БРАС-квінтету Устилузької школи мистецтв (худ. керівник Ігор Мартинюк). Цей колектив створений лише три місяці тому, на свято Покрови. До його складу увійшли викладачі навчального закладу Ігор Мартинюк, Володимир Мартинюк, Юрій Тимошко, Юліан Пальоха, а також любителі музики Леонід Корпач та Олег Пальоха – шестеро осіб. Як пояснив пан Ігор, слово «брас» означає «мідні духові інструменти», яких використовується п’ять. Звідси й назва «БРАС-квінтет», а доповнює духову музику барабан. У репертуарі колективу переважно зарубіжні композиції – хіти 60-х-70-х років минулого століття, які навряд чи можуть залишити когось байдужим. Безперечно, у БРАС-квінтету велике музичне майбутнє, адже публіка високо оцінила рівень його виконавської майстерності.
Великою танцювальною композицією на патріотичну тематику завершив концертну програму ансамбль спортивного танцю «Грейс» (керівник Ірина Божик).
Під час свята у фойє РБК відвідувачів гостинно запрошувала корчма, де кожен охочий міг пригоститися горілочкою та закусити бутербродами із салом, квашеною капустою, маринованими огірочками і помідорами. А господинею корчми була весела й привітна Коза – символ 2015 року, роль якої майстерно виконала Наталія Авдєєнко. Допомагав їй енергійний чоловік і талановитий актор Сергій Біляєв.
Нагородження переможців
І ось настав довгоочікуваний момент. Голова лічильної комісії гостя з Вінниччини Альбіна Тимчук розкрила головну інтригу свята, оголосивши остаточні результати конкурсу. Відбулася церемонія нагородження. Так Маріанна Сітарчук (10 місце) отримала* у подарунок набір каструль, Лілія Касімова (9 місце) – блендер, Наталія Бунда (8 місце) – набір каструль, Світлана Богайчук (7 місце) – блендер, Оксана Сокол (6 місце) – набір каструль, Вікторія Мартинюк (5 місце) – блендер, Лілія Стасюк (4 місце) – набір каструль. Третю сходинку посіла Неля Неродик, набравши 123,5 бали, другу – Світлана Теряткіна з результатом трошки більше 124 балів – вони в якості призів отримали* мікрохвильові печі. Перше місце у конкурсі та головний приз - холодильник виборола* Валентина Жуль з Горичева, її результат – 125,5 балів. Окрім цього, всі фіналістки нагороджені дипломами і додатковими подарунками – гарними чайними чашками, керамічними вазами та вишуканими букетами квітів від магазину «Фан-фан Тюльпан».
За оригінальні розповіді про конкурсанток на сторінках газети «Місто вечірнє» спеціальними призами були нагороджені журналісти нашого видання Антоніна Булавіна та Валентина Савчук.
Стравами, представленими на конкурсі «Різдвяна вечеря», журі було вражене
Вареники, холодець, котлети, грибочки, фарширована риба, пироги, пампушки, млинці, запечені яблука і навіть бутерброди з ікрою, компот, узвар і звичайно ж кутя та багато іншої смакоти… Все це з душею приготували майстрині кулінарного мистецтва, справжні українські жінки – берегині домашнього тепла й затишку. Вони щодня куховарять і накривають столи для своїх найрідніших, а зараз усю душу вклали у страви, які приготували й представили на суд членів журі.
На конкурс «Різдвяна вечеря» українські традиційні страви готували очільники будинків культури та клубів сіл нашого району, працівники культустанов. Вони підійшли творчо й до оформлення приготовленого. Було видно, що спрацювала й фантазія, адже рецепти подекуди вийшли дуже оригінальними, а іноді вже звичні інгредієнти замінювали новими – і страви смакували по-новому.
Члени журі конкурсу «Добрі вісті, коли запрошують їсти» оцінювали і цей конкурс також. Вони підходили до кожного столу, куштували приготовлене, цікавилися у господинь (які за сумісництвом є працівниками закладів культури району) рецептурою та методами приготування й подекуди навіть робили собі замітки, щоб такою ж стравою почастувати своїх рідних. На одному столі стояли тарілки з наїдками, які представили не один, а декілька БК та клубів, тому й на перемогу претендували не культзаклади, а стіл, на якому розташовувалися страви (загалом було 4 столи).
Після підрахунків голосів 4 місце у конкурсі «Різдвяна вечеря» зайняв стіл, на якому були представлені страви від БК с.Бубнів (готували Леся Степанюк та Лілія Бартова), БК с.Хобултова (готували Ірина Бугай та Ніна Гнатюк), клубу с.Микуличі (готувала Антоніна Захарчук).
На третій сходинці розташувалися БК с.Володимирівка (готувала Наталія Сидорук), БК с.Когильне (готувала Наталія Авдійчук), БК с.Поничів (готувала Віра Джус), клуб с.Шистів (готувала Галина Оніщук).
Друге місце посіли БК с.Овадне (готувала Світлана Бакун), БК С.Свійчів (готували Віталій Дубинчук та Микола Дубинчук), БК с.Красностав (готували Наталія Селещук та Валентина Пилипюк).
Перше місце вибороли страви, що представили БК с.Лудин (готували Олена Паюк та Світлана Левицька), БК с.Рогожани (готували Оксана Стецан та Наталія Матвіюк), клуб с.Хотячів (готувала Ірина Матвіюк), клуб с.Амбуків (готувала Любов Франчук). Усі учасники конкурсу й переможці нагороджені призами.
Різдвяні подарунки для воїнів АТО
Невід’ємною частиною свята стало поширення благодійних квитків «З миру по нитці – на бронежилет» та збір продуктів довготривалого зберігання для захисників Вітчизни у зоні АТО.
Усі, хто прийшов на захід, мали змогу долучитися до збору продуктів для військовослужбовців, що боронять нашу землю на сході країни. У благодійній акції взяли участь БК с.Овадне, клуб с.Верба, БК с.Селець, БК с.Свійчів, БК с.Бубнів, клуб с.Шистів, БК с.Хобултова, клуб с.Микуличі, клуб с.Хотячів, БК с.Зимне, БК с.Березовичі, клуб с.Заріччя, БК с.Рогожани, клуб с.Житані, БК с.Хмелівка, БК с.Красностав, БК с.Лудин, БК с.Суходоли, а також жителі Володимира-Волинського Марія Хонькіна, Галина Панасюк, Володимир та Ганна Слуцики, Ярослав та Людмила Савчуки, Світлана Шевчук, Володимир Папін, Олександр Дячук, Ігор Дячук, Юрій Пасечко, Володимир Никонюк, Михайло Соловйов, Валерій Троць, Вадим Проць та багато інших, хто не захотів називати свої імена.
Оргкомітет дякує усім, хто долучився до благодійної акції. Були зібрані гроші та велика кількість макаронних виробів, круп, домашньої консервації з салом, варенням, компотами, овочевими закусками, солодощі та інше. Усе це передано у Волинський комітет гуманітарного забезпечення війська, а його керівнк Сергій Коба повідомив, що вантаж протягом тижня буде направлений на передову на схід України і доставлений нашим бійцям.
Святкове дійство вийшло на славу, і наші бійці найближчим часом отримають волинську смакоту - кожну баночку і кожен ящик, підписані новорічними та різдвяними привітаннями. Найважливіше з побажань, щоб хлопці поверталися скоріше додому живими та здоровими. Наші бійці завжди дуже чекають подарунків з рідного краю і незабаром їх отримають.
До речі, у Володимирі-Волинському в соборі Різдва Христового продовжується збір продовольства та теплих речей для наших воїнів.
Контактний телефон: 067- 332-73-07; 063-800-78-78.
Надане від душі, без сумніву, дасть змогу відчути захисникам тепло наших сердець, підійме бойовий дух героїв.
Враженнями поділилися Міла Сергєєва і Валентина Тиненська

Розділ новин: 

Коментарі