«На столі мають переважати дари власного городу і саду» Так вважає господиня з Верби Тамара Шипа

Про Тамару Шипу не раз писала районна преса. Донька агронома, вона закохана у рослинництво. Жінка і садівниця, і городниця, і квітникарка. Народилася Тамара Денисюк 26 травня 1953 року в селі Глинянка Любомльського району. В 1964 році родина переїхала у Вербу, де батько Петро Никанорович працював агрономом, а потім – парторгом колгоспу. У Вербі Тамара Петрівна створила власну сім’ю. Тут народились і виросли двоє її синів – Олег і Володимир.
Разом з чоловіком, який декілька років тому помер, Тамара Петрівна займалася садівництвом. Придбавши перші саджанці, вони навчились самі щеплювати дерева. Навколо будинку ростуть чудові яблуні, груші, персики, сливи, черешні, смородина, виноград. Пишаються на квітниках різноманітні квіти. Щедро вродили городні культури.
-Я переконана, - каже пані Тамара, - що на столі мають переважати дари власного городу та саду. Вибачте за відвертість, але я вважаю лінощами те, що деякі жінки надають перевагу купленим продуктам. Навіть у міських умовах можна щось виростити. Ми, українці, маємо щастя жити на родючій, щедрій землі, яка у рослинах дає нам всі необхідні вітаміни і мінеральні речовини. Ось чому справжня господиня без дарів саду та городу не обійдеться. Для мене вже стало правилом добавляти овочі чи фрукти у всі страви, які готую. Для цього треба лише трохи фантазії. Це, до речі, було заведено у моїй родині. У мами без овочів та фруктів не обходилася жодна страва. Я – не прихильниця складних рецептів, які потребують довгого приготування. Чим простіша і звичніша страва, тим корисніша вона для організму. Я надаю перевагу таким стравам і хочу поділитися деякими рецептами з іншими.
Улюблені рецепти
Тамари Шипи
Омлет «Кораловий острів»
Інгредієнти: 4 яйця, 3 середніх помідори, 1 середня цибулина, 1 болгарський перець, 100 грамів твердого сиру, півсклянки вершків, 100 грамів ковбаси (бочка, курки), зелень.
Приготування: Яйця збити з вершками, на сковорідку покласти шматочок масла, розтопити, обсмажити м’ясо, покласти порізані помідори, залити збитими яйцями, додати зелень, посолити і поперчити за смаком. Тушкувати кілька хвилин на малому вогні.
Ставрида маринована
Інгредієнти: 1-ий маринад: 1 склянка холодної кип’яченої води, 2 столові ложки солі, 1 столова ложка цукру. 2-ий маринад: 1 склянка холодної кип’яченої води, 2 столові ложки оцту, 0,5 столової ложки солі, трішки цукру.
Приготування: Маринадом 1 залити рибу на 12 годин, злити і залити маринадом 2 на 14 годин. Прикрасити зеленню.
Сир голландський
Інгредієнти: 1кг сиру, 1 літр молока, 100 грамів масла, 1 яйце, 1 столова ложка солі, 1 чайна ложка соди.
Приготування: Сир покласти в молоко, варити 15 хвилин. Відкинути на сито, відцідити і віддушити. Потім додати решту компонентів і все добре перемішати. Варити на водяній бані 7 хвилин. Викласти у форму і остудити.
Козинаки
Інгредієнти: 1кг ядер горіхів, 1кг меду, 1/4 склянки цукрової пудри.
Приготування: Горіхи підсмажити, порізати дуже дрібно. Мед в алюмінієвій посудині варити до стану, щоб краплі не розтікалися по тарілці. Висипати в мед горіхи і варити, весь час поміщуючи, поки не з’явиться запах смаженого. Викласти масу на деко, змочене водою. Качалкою, теж змоченою, розкачати пласт товщиною 1см. Охолодити, нарізати квадратиками і просушити до затвердіння.
Кабачки особливі
Інгредієнти: 1 кабачок, 1 морквина, 1 цибулина, 1 часник, 1 жовтий помідор, зелень.
Приготування: Кабачки обсмажити, потім підсмажити моркву з цибулею, покласти на кабачки, зверху часник, помідори, зелень, а потім майонез.
Яблука, запечені з сиром
Інгредієнти: 1 склянка сиру, 10 яблук, 0,5 склянки цукру, 1 чайна ложка кориці, 1 столова ложка родзинок, 1 столова ложка кураги (або свіжого абрикоса).
Приготування: З яблук видалити серцевину, насипати трохи цукру. Всі компоненти вимішати і начинити яблука. Пекти 0,5 години на середньому вогні. Охолодити і полити медом.
Шарлотка яблучна
Інгредієнти: 5 яєць, 5 столових ложок цукру, 5 столових ложок борошна (або 2, 5 столових ложок крохмалю і 2,5 столових ложок борошна), 4-5 середніх яблука.
Приготування: Відділити білки від жовтків, збити білки і в кінці збивання додати столову ложку цукру, а з рештою цукру розтерти жовтки. Добавити половину збитих жовтків, покласти борошно чи крохмаль, додати решту білків і все перемішати рухом в один бік. Тоді на змазане олією і посипане борошном деко викласти порізані яблука, посипати цукром, корицею, залити приготовленою масою і випікати 40-45 хвилин при температурі 150 градусів.
Антоніна Булавіна, с.Верба, Володимир-Волинський район

Розділ новин: 

Коментарі