Коровай оваднівчанки Юлії Фесік визнали найкращим!

Цього року був проведений конкурс, у якому за кількома параметрами оцінювалися обрядові хліби, що були представлені на дванадцятому фестивалі традиційної національної культури «Українське коровай-сузір’я». Організатори планують таку ініціативу продовжувати!
Розпочався фестиваль традиційною святковою ходою від приміщення Володимир-Волинської райдержадміністрації до парку Слов’янського, де відбулося урочисте відкриття заходу.
Попри доволі прохолодну погоду, на святі зібралося чимало мешканців та гостей міста й району, які з цікавістю відвідували виставки вишиваних рушників та подушок, зосереджено шукали знайомі обличчя на весільних ретросвітлинах, вдивлялися у конструкції снопів, милувалися дитячими малюнками. Глядачі підтанцьовували артистам, що дарували душевні пісні на сцені, оплесками підтримували учасників танцювальних колективів. Чимало гостей свята із цікавістю спостерігали за дійствами, що відбувалися на додатковій сцені: це весільні обряди, дефіле у стародавніх весільних сукнях, майстер-клас із хусткування…
[caption id="attachment_45305" align="aligncenter" width="576"]
Фестиваль уже давно вийшов на обласний рівень, адже участь у ньому беруть різні райони Волині. Хтось ділиться своїми вміннями й талантами на майстер-класах, хтось привозить свою продукцію на ярмарки, деякі представляють свої короваї на виставках, а талановиті виконавці, вокальні й танцювальні колективи демонструють свою творчість на сцені. Крім того, на цьогорічний фестиваль завітали гості з інших областей. Зі Львівщини - відома хусткувальниця Віра Олеш, яка провела майстер-клас із пов’язування хусток, та ансамбль народного танцю “Полуничка”, а музичний дарунок зробив ансамбль «Гуляй Душа» з Києва.
Етнокуточки символізували достаток українських осель
Цього року, як завжди, етнокуточки символізували достаток українських осель. Окрім традиційних виробів з хліба, на столах улюблені страви волинян. Це і вареники, і пироги з маком, і бутерброди з салом та часничком, і запашні ковбаси та шинки. Словом, чим багата кожна волинська хата, те і демонстрували на столах. Враження підсилювали і національне вбрання привітних господарів і старовинні побутові речі, якими були оздоблені імпровізовані оселі.
Окрім місцевих громад - Устилузької, Зимнівської, Зарічанської та Оваднівської - запрошували до своїх етнокуточків і гості з громад сусідніх районів - Любомльського, Луцького, Камінь-Каширського, Горохівського. Своєрідним сюрпризом стала участь Війницької громади, яка, крім своєї гостинності, здивувала запальними танцями ансамблю «Перлина» з БК села Березовичі та гурту музикантів «Червоні маки» з Губина. Та найбільшою «родзинкою» громади стала гарбузяна каша, яку приготували в... гарбузі.
Незмінними учасниками фестивалю є аматори сцени з села Ягідне Турійського району. Вони демонструють зразки справжнього народного мистецтва, залучаючи до пісні та танцю всіх присутніх.
Оцінювали вироби коровайниць
[caption id="attachment_45303" align="alignleft" width="300"]
Понад три десятки майстринь-коровайниць душу та чимало праці вклали у випікання короваїв, які вони презентували під час фестивалю. Кожен виріб був справжнім витвором мистецтва, адже створювався з любов’ю й вирізнявся своєю особливістю. Хтось презентував одноповерховий коровай, який прикрасили здобними кульками з коровайного тіста, що в народі називають «гусками», а дехто традиційному весільному хлібові намагався додати більш сучасного вигляду, прикрасивши його незвичайними квітами чи оформивши у вигляді корзини з грибами. Гості фестивалю фотографували короваї, роздивлялися їх і захоплювалися красою та неймовірним ароматом виробів. Кожна майстриня за свої старання уже традиційно від оргкомітету була нагороджена дипломом та грошовою відзнакою. Хорошою новиною для всіх стало те, що в рамках фестивалю цьогоріч проводився конкурс «Усім короваям – коровай». Його проведення ініціювали Володимир-Волинська спілка промисловців і підприємців, редакція газети «Місто вечірнє» за ідеєю коровайниць, які брали участь у фестивалях минулих років.
[caption id="attachment_45302" align="alignright" width="300"]
Всі помічали, що серед короваїв, були такі, що вирізнялися вишуканістю, розміром, ідеальною формою, майстерним поєднанням дрібних деталей прикрас у гарну композицію. Саме тому було прийняте рішення відзначити кращі вироби. Журі оцінювало усі короваї за кількома критеріями, беручи до уваги різні параметри та складові обрядового хліба, серед них – наявність елементів, що не повторюються в інших коровайних виробах, майстерність у кріплені елементів і прикрас, наявність декорування і елементів, що надають виробу ажурності, складних елементів у виготовленні і декоруванні, вміле поєднання декоративності та «їстивності» усіх елементів короваю, наявність елементів, що є символами української автентичності, випеченість, параметри обрядового хлібу. У підсумку, за кількістю балів, перше місце здобув коровай, який виготовила Юлія Фесік з Овадного. Від фундаторів конкурсу вона була нагороджена дипломом і премією у 2 тисячі гривень. Друге місце посіли вироби Лілії Кусьмирук з Володимира-Волинського та Наталії Гонтарук із села Зимне. Коровайниці отримали дипломи та премії у розмірі тисяча гривень. На третє місце потрапили роботи Марії Антоненко з Володимира та Віри Прусицької з Верби. Майстринь нагородили дипломами та преміями в розмірі 750 гривень.
Валентина Тиненська, Антоніна Булавіна

Розділ новин: 

Коментарі