Хобі, що стало справою життя

Короваї в Україні мають давню традицію. На сьогодні різноманітність їх видів, форм та оздоблення просто вражає. Завдяки правильним і вишуканим прикрасам короваї, як і будь-які інші кондитерські вироби, можуть бути не просто красивими, а шедеврами у світі солодощів.
Попри поширену думку, їх випікають не тільки для весілля, а й для зустрічі дорогих гостей, на заручини й, навіть, великодні свята. Цей священний хліб втілює ознаки традицій кожної сільської місцевості, фантазію та майстерність пекарів.
Близько п’ятнадцяти років цією справою уже займається знана на увесь район майстриня-коровайниця Наталія Гонтарук (на фото) із села Зимне. І кожного року її обрядові хліби милують око гостей «Українського коровай-сузір’я».
Перший свій коровай пані Наталя спекла, коли ішли з чоловіком до родичів на весілля. Потім пекла на весілля сестрі, рідним, друзям, сусідам. Так непомітно захоплення і перетворилося на справу усього життя.
Зараз її роботи – справжні витвори кондитерського мистецтва, здатні задовольнити найвибагливіший смак та стати окрасою будь-якого свята. Солодкими шедеврами майстрині залюбки ласують у різних куточках Волині. Вони смачні, вміло і зі смаком оздоблені, створені в українській та європейській манерах, а головне – випечені з душею.
- Секрет мій дуже простий — потрібно любити свою роботу і людей. Тішуся, коли, приїжджаючи за замовленням, молодята в захваті від короваю. До речі, вони ж мені і підказують чимало ідей, як прикрасити коровай, адже краще знають модні віяння.
Та попри те, що намагається, коли випікає коровай, втілити у життя усі побажання наречених, Наталія Гонтарук відвідує ще й різноманітні майстер-класи із їх оздоблення, багато читає про це в інтернет-мережі, намагається не стояти на місці, а постійно удосконалювати свої витвори.
- Усе це я роблю із Божою поміччю, - підсумовує співрозмовниця.
Тож, мабуть, і не випадково у неї, що не коровай – то новий візерунок.

Розділ новин: 

Коментарі