Готуємо насіння до посіву і вирощуємо розсаду

Щоб отримати здорову розсаду, а згодом і хороший урожай, найперше потрібно провести передпосівну підготовку насіннєвого матеріалу. Вона включає в себе декілька операцій:
Калібрування (очищення): Вручну таку роботу можна виконати з насінням капусти, огірків і редиски. Найпростіший спосіб очищення дрібного насіння кропу, моркви, помідорів – за допомогою вітру. В місцях протягів насіння висипають невеликими порціями з висоти 1,5 -2м на мішковину. Інший метод – висипати насіння у воду і перемішати. Через 5-10 хвилин важчі насінини осядуть, а слабкі та нездатні до росту спливуть.
Дезінфекція (знезараження): У домашніх умовах протруювання насіння найпростіше робити за допомогою 1% розчину марганцівки, замочивши в розчині на 20 хвилин. Після цього треба 2-3 рази промити у чистій воді. Зазвичай так дезінфікують насіння гарбузів, патисонів, огірків, помідорів і кабачків. Ще один доступний спосіб – прогрівання насіння у воді, температурою 40-50 градусів, 20 хвилин. Після такої гарячої ванни насіння потрібно занурити у прохолодну воду і трохи підсушити.
Намочування і пророщування: Насіння кладуть у полотняний мішечок і опускають у воду (занурювати у рідину неглибоко, інакше без кисню воно може задихнутися). Насіння культур, які утворюють щільну оболонку (кавун, буряк, шпинат, цибуля) або містять ефірні масла (петрушка, морква), намочують упродовж доби, а насіння огірків, кабачків, помідорів, капусти і салату – не більше 12-ти годин. Для пророщування намочене (набубнявіле) насіння викладають тонким шаром на вологий фільтрувальний папір чи тканину у приміщенні з температурою 20-25 градусів і прикривають зволоженою мішковиною. Пам’ятайте, що при покупці насіння у спеціалізованих магазинах воно нерідко буває вкрите червоною, зеленою, жовтою, блакитною або іншого кольору оболонкою. Тому на упаковці обов’язково має бути попередження про обробку насіння, оскільки оброблене вже раніше замочувати не можна.
Підживлення: Щоб насіння вже при висівання отримало достатню кількість поживних речовин, його занурюють у розчин добрив або стимуляторів росту і витримують протягом доби. Склад розчину може бути різним, часто в нього входять калійна селітра, борна кислота, мідний купорос. Можна також використовувати натуральні стимулятори росту – сік алое чи бурштинову кислоту. Добре зарекомендував себе і такий спосіб: перед посівом насіння необхідно опустити в сольовий розчин. Після такої обробки з нього в майбутньому з’являються сильні життєздатні рослини. Можна підгодувати насіння для розсади і розчином деревного попелу (столова ложка попелу на літр води). А в кого немає попелу, у спецмагазинах пропонують рідке добриво «Ідеал» або порошковий засіб гумату натрію. Добірні насінини в мішечках тримають у розчині близько 12-ти годин, після чого промивають водою і залишають ще на добу в теплому місці.
Передпосівне прогрівання сухого насіння овочевих культур значно підвищує енергію проростання і росту. Для цього його розстеляють тонким шаром на 3-5 днів на підвіконні або ж застосовують штучний обігрів. Для підвищення морозостійкості насіння необхідно проводити загартовування теплолюбних рослин. Це стосується насіння огірків, перцю, гарбузів, помідорів. Для цього його поміщають на 1-3 доби у холодильник. Можна чергувати температурний режим: тепло чергувати з холодом по 12 годин і навпаки.

Розділ новин: 

Коментарі