Готуємо насіння буряка до посіву

Насіння буряка може зберігати схожість протягом 5 років. Перевірка проводиться шляхом пробного пророщування. Це роблять не тільки у разі, якщо насіння довго зберігалося, але й коли потрібно вибрати сорт, який дасть дружніші та сильніші сходи. Щоб проростити насіння буряка, зазвичай беруть тарілку, застеляють її м’якою вологою тканиною, на яку зверху укладають 50 насінин. Посудину ставлять у тепле місце і витримують насіння при температурі 20-22 ° С протягом 5-10 днів. Потрібно стежити за тим, щоб тканина не пересохла, інакше ріст насіння може призупинитися. Після цього підсумовують кількість пророслих і непророслих насінин, визначаючи відсоток. Нормальний відсоток схожості насіння буряка повинен становити близько 80%.
Щоб посіяне у ґрунт насіння проростало швидше, застосовують кілька традиційних прийомів: замочування, пророщування і яровизацію.
Замочування насіння проводять у теплій воді протягом 2 днів. Воду за цей час слід кілька разів змінити. Пророщують насіння точно так само, як і при визначенні схожості.
Але найефективніший спосіб прискорення проростання насіння, а також підвищення врожайності буряків – яровизація. Нічого складного в такій підготовці немає. Спочатку насіння замочують: засипають на дно банки або в емальований посуд шаром 3-4см і заливають водою 1:1. Прикривають легкою вологою тканиною. Через 32 години насіння обережно перемішують, а потім доливають воду. Ємність з насінням буряка потрібно витримати близько 3-х діб при температурі 20°С, після чого його переносять у прохолодне приміщення. Починають яровизацію насіння буряка приблизно за 10 днів до посіву.

Розділ новин: 

Коментарі