Цвітна капуста не любить сонця, а савойська – стійка до посухи і шкідників

Червонокачанна капуста буває рання, середня і пізня. Вітаміну С у ній у 2 рази більше, ніж у звичайній капусті, каротину – в 4 рази, більше також мінеральних речовин, цукрів, білка і йоду. Листя її можна зривати на салат вже у червні, не чекаючи повної стиглості качана. І хоча багатьом звичніше така капуста в салатах, у свіжому вигляді, але вона смачна і тушкована, й маринована.
Цвітна капуста – чудовий дієтичний продукт, який містить у своєму складі білок, мінеральні солі калію, кальцію, заліза, фосфору, вітаміни С, РР і групи В. Чудова вона як самостійна страва і в асорті з іншими овочами. При вирощуванні любить родючі ґрунти і не любить сонця.
Броколі – найбагатша за своїм складом білків і вітамінів, за цілющими і дієтичними властивостями. Вона досить легко вирощується, невибаглива, не вимагає родючих ґрунтів, не потребує тіні, витримує заморозки до -7 градусів. Цей делікатес містить багато корисних речовин, зокрема вітаміну С і метіоніну, який підвищує опір радіації і збільшує працездатність. До складу її амінокислот входять антисклеротичні речовини, що перешкоджають старінню. Любить поливи, коли росте. Овоч цей простий у догляді та приготуванні. Можна варити, смажити, маринувати.
Савойська капуста в порівнянні зі звичайною має набагато більше білка, мінеральних солей, вітаміну С, каротину, цукрів. Смак і структура листя ніжніші, ніж у звичайної капусти. Чудово підходить для дієтичного харчування. Використовується в салатах і для голубців. Листя у неї легко розбирається, варто обдати качан окропом. Вирощується так само як білокачанна, при цьому стійка до посухи і шкідників.
Кольрабі має солодкий качан, на смак ніжніша за ріпу і редиску. Прекрасно підходить для салатів. Цей вид особливо рекомендують діабетикам, оскільки вітаміну С у ній більше, ніж у лимоні, багато калію і кальцію, фруктози та глюкози. Головне – вчасно зрізати головки і не давати загрубіти волокнам. У вирощуванні дуже невибаглива. Можна сіяти у відкритий ґрунт – достигає через 2-2,5 місяці. Може довго зберігатися у відповідних умовах.
Брюссельська капуста – найрідкісніша на наших городах. У неї маленькі качанчики (не більше 4-5см). Період вирощування розтягнутий до жовтня, при посіві у квітні. У ній набагато більше, ніж в білокачанній, вітамінів і амінокислот, особливо фосфору. В її складі є гірчичні масла, як у редьки. Цим пояснюється пікантний горіховий смак брюссельської капусти, зовсім не схожий на капустяний. Відварені качанчики – це справжній делікатес.
Пекінська капуста за своїм виглядом і складом схожа на капусту і салат одночасно. У неї пухкі видовжені качани з ніжним соковитим листям. Їдять її в основному в салатах у свіжому вигляді. Достигає вона швидко, через 2 місяці. Сіяти краще рано, у квітні-травні, щоб не пішла в стрілку. Можна вирощувати з розсади і сіяти зразу у ґрунт.
Китайська капуста - незвична листова капуста, в якої немає качана. Містить безліч вітамінів і мінералів: лізин, незамінну амінокислоту, яка очищає організм від шлаків і підвищує імунітет. Вважається джерелом довголіття. Листя її використовують для приготування різноманітних страв

Розділ новин: 

Коментарі