Цілющі властивості айви

Айва – ароматний смачний фрукт, відомий людству упродовж тисяч років, має потужну цілющу силу. Корисні властивості айви були відомі ще в давнину, і через це використовували цей фрукт як ліки при безлічі захворювань. Айву можна вживати в сирому вигляді, варити компоти, варення, запікати. У смаженому вигляді айва – чудовий гарнір до м’яса.

Склад
Плоди айви містять велику кількість пектинових з’єднань, солей заліза, калію, кальцію, міді та фосфору, а також насичені й органічними кислотами, моно- і дисахаридами, вітамінами РР, А, В2, В1, бета-каротином і аскорбіновою кислотою.
Айва має в’яжучі властивості, завдяки чому її застосовують при всіляких захворюваннях і розладах шлунково-кишкового тракту. Плоди айви є потужним сечогінним засобом при багатьох захворюваннях, у тому числі і при проблемах із серцево-судинною системою.

Айва і дієтичне харчування
Айва, завдяки мінімальній кількості жирів, є чудовим продуктом для дієтичного харчування. За рахунок міді та клітковини вона покращує травні процеси, отже, і допомагає позбавитися від зайвої ваги. Енергетична цінність фруктів – 48ккал. на 100г, айву можуть сміливо вживати ті, хто худне, і ті, хто за вагою не стежить.
Велика кількість антиоксидантів, що містяться в айві, допомагає впоратися із стресами, депресіями, перешкоджає передчасному старінню і появі ракових клітин. Унікальні антивірусні властивості айви дозволяють застосовувати її для лікування грипу та різноманітних застудних захворювань.

Айва – «залізний» фрукт
Айва – це рекордсмен за вмістом заліза, 100 грамів фрукта містять 30 міліграмів заліза, а це добова норма. Низький рівень заліза в організмі призводить до виникнення безлічі захворювань: недокрів’я, зниження імунітету, патологічних змін в органах і тканинах організму. Особливо гостро відбивається нестача заліза на дитячому організмі: спостерігається затримка у рості та розумовому розвитку, з’являється необґрунтована втома, знижується успішність. Тому айву рекомендують включати в раціон школярам, вагітним, спортсменам, літнім людям, жінкам у «критичний» період.
Зернятка айви можна розглядати як окремі ліки, екстракт і слизовий відвар з них лікує бронхіти, різноманітні запалення, проноси, кровохаркання і маткові кровотечі. Айва допомагає позбавитися від цукрового діабету, хвороб очей, виразки шлунку і дванадцятипалої кишки, гіпертонії. Завдяки великій кількості мінералів і вітамінів вживання айви допомагає позбавитися від передчасної сивини.
Споживання айви не обмежується практично ніякими протипоказаннями, окрім індивідуальної непереносимості.

Розділ новин: 

Коментарі