Чергування посіву і висаджування городини на грядках та вдале сусідство – запорука хорошого врожаю

Про те, які рослини і в якій послідовності висадждують у квітні, як готують під висаджування овочів грядки, розповідає жителька села Рогожани Тетяна Савчук. Правда, жінка каже, що тепер вирощуванням різноманітних культур у їхній родині більше займається зять Юрій. Та за свій вік пані Тетяна таки добре засвоїла досвід і науку предків.
-Підготовку городини до садіння ми зазвичай починаємо ще в лютому чи на початку березня. Висіваємо на розсаду насіння помідорів, перцю та інших культур, підібравши для кожної рослини відповідну земляну суміш. Ящики ставимо в тепле місце, накривши їх плівкою. Час від часу перевіряємо, чи не пересох грунт. Якщо треба, обприскуємо сіяннці відстояною водою кімнатної температури. Коли насіння проросте, переставляємо ящики на підвіконня і вдень відкриваємо, щоб рослини загартовувалися. Після того, як сіянці зміцніють, пасинкуємо, підживлюємо, а як надворі потепліє, пересаджуємо у підготовлений парник. До речі, насіння огірків і перцю добре проростає в яєчних шкаралупах. Коли земля підсохне і дозволяє погода, готуємо під ранні овочі грядки. Найперше удобрюємо їх свіжим гноєм та іншими органічними добривами, потім перекопуємо чи переорюємо і видаляємо сухе торішнє бадилля та корені. Особливо підживлення органічними добривами потребує земля, на якій вирощується капуста, огірки, кабачки, гарбузи та рання картопля. А от під помідори, цибулю, моркву та буряки щороку удобрювати грунт немає потреби. Садити на одному місці овочі та картоплю теж бажано лише один рік. Тому варто запам’ятати, які овочі вирощувалися на грядці минулого року, бо при щорічному розміщенні одних і тих же культур на одному і тому ж місці виснажується земля і знижується врожай. Велике значення має і сусідство рослин. Наприклад, часник, як ми переконалися, добре захищає від шкідників полуницю, моркву і цибулю. А от ранню капусту рекомендую висаджувати біля помідорів, пізня ж капуста краще росте поряд із ранньою картоплею, помідори – із селерою. Поряд із картоплею садимо також і бобові, квасолю, кукурудзу. В середині місяця, коли земля достатньо прогріється, готуємо грядки для посіву ранніх сортів коренеплодів, висіваємо під плівку огірки, кабачки, патисони, гарбузи, а на грядки – ранні сорти моркви, пізні – салату і петрушки. Якщо надворі тепло, плівку на день знімаємо. Ближче до кінця місяця, коли сонцне вже добре прогріє землю, на грядках висіваємо селеру, садимо цибулю-сіянку, часник, сіємо редиску, кріп, пізню моркву, кабачки, патисони, горох та садимо картоплю, яку перед тим пророщуємо у приміщенні. Далі настає час для висівання у відкритий грунт буряків, петрушки, моркви, цвітної капусти та редиски на розсаду.

Розділ новин: 

Коментарі