Чай і кава у квітковому горщику – чи корисно це для рослини?

Деякі квітникарі у горщик з домашніми рослинами виливають залишки чаю або підсипають кавову гущу. Чи дає це користь рослинам насправді?
Органічне добриво з чаю та кави Із заварки (чайного листа), неміцно завареного чаю або з кавової гущі може вийти чудове органічне добриво. Залишки заварки, що залишилася в чашці, можна сміливо підсипати у  ґрунт домашнім рослинам. Поступово перегниваючи, чайне листя буде збагачувати рослину органічними речовинами, азотом і фосфором. Від цього листя стає насиченого зеленого кольору, прискорюється зростання, збільшується утворення бутонів.
Крім заварки, чудовим добривом є і теплий неміцний чай, яким можна поливати рослину. Тільки він обов’язково повинен бути свіжозавареним і без цукру. Таку  підгодівлю можна здійснювати раз на тиждень.
Чайне листя і залишки кави можна використовувати не тільки для підгодівлі, але і як розпушувачі ґрунту. Якщо їх вносити правильно, то субстрат у горщику з часом стане легшим і повітропроникним. Коріння рослин у такому грунті щедро насичується вологою, поживними речовинами і киснем. Оздоровлення коренів призводить до оздоровлення рослини в цілому. Заварку і кавову гущу найкраще додавати під час садіння рослини. Досить внести жменю розпушувача на 1л землі, щоб вийшов пухкий і якісний субстрат.
Аби поліпшити відведення вологи з горщика, поверх традиційного дренажу з керамзиту або керамічних черепків іноді викладають використані чайні пакетики в 1-2 шари. Завдяки корисним речовинам, що містяться в чаї, такий додатковий прошарок сприяє поліпшенню якості ґрунту.
Помилки при використанні чаю і кави для рослин
Незважаючи на всі позитивні властивості чаю та кави, їхнє неправильне використання може нашкодити рослині.
Помилка №1. Внесення чаю та кави на поверхню ґрунту без розпушування
У цьому випадку на верхньому шарі можуть з’явитися цвіль і мох. Нерідко над горщиками починає літати мошка (грибні комарики), для яких органічні залишки – чудове живильне середовище. Щоб уникнути цих неприємностей, заварку і кавову гущу потрібно вкопувати у ґрунт хоча б на 1-2см вглиб.
Помилка №2. Відсутність контролю за вологістю ґрунту
Багато квітникарів, додавши у ґрунт заварку або кавову гущу, продовжують поливати свої рослини за колишньою схемою. Це неправильно. Чайний лист і кава вбирають вологу і довго не просихають. Частий полив у такому випадку призводить до закисання ґрунту і загнивання коренів домашніх квітів. Тому перш ніж поливати рослини з такими органічними добривами як чай і кава, потрібно обов’язково проконтролювати ступінь вологості ґрунту. Полив слід проводити тільки після висихання верхнього шару ґрунту на 1-2см.

Розділ новин: 

Коментарі