Смачний хліб вдається тоді, коли його випікаєш з любов’ю

Хлібні вироби – витвір пекарського мистецтва пані Валентини.

Хлібні вироби – витвір пекарського мистецтва пані Валентини.

Від своєї свекрухи, простої селянки, навчилася випікати запашні буханки Валентина Пук, яка нині працює пекарем торгового підприємства «Наш край».

Про хліб сказано багато… Скільки народних пісень складено про хлібину… Хліб присутній у всіх народних обрядах. Хліб – символ нашої гостинності і нашої незгасної пам’яті про тих, кого вже немає поруч. Хліб у вигляді короваю символізує створення нової сім’ї, у вигляді торту віншує прожиті роки на іменинному столі. Та головне – випікання хлібу – не лише кухарська необхідність, не лише традиція, а справжнє мистецтво, яке увібрало в себе досвід цілих поколінь. Це вже сьогодні ми навчилися випікати різні сорти хліба, булок, батонів і так далі, а все розпочалося з далекої першої хлібини, спеченої на черені в прадавній хижі українця.
Саме досвід свекрухи Олександри Архипівни у випіканні хліба запозичила і все життя вдосконалює пекар торгового підприємства «Наш край» Олександра Пук. Про її хліб по місту вже ходять легенди. Кажуть, що у цієї майстрині золоті руки. Саме це і послужило доброю причиною, аби зустрітися з Валентиною Олександрівною.
Народилася Валентина Олександрівна у 1965 році у селі Жовтневе (нині Сусваль). Закінчивши місцеву школу, навчалася у Львівському кінотехнікумі, а затим працювала завідувачкою клубу в селі Овадне. Згодом поєднала свою долю з Петром Васильовичем Луцюком, народилося двійко дітей – син і донька. Подружжя разом працювали у військовій частині, але придбали в Овадному хату і, змінивши адресу, пані Валентина влаштувалася на Оваднівський хлібозавод. Професія пекаря заполонила жінку. А досвід у неї вже був. За словами пані Валентини, свекруха подарувала їй не тільки кулінарний, а й великий життєвий досвід.
На жаль, сімейне щастя не тривало довго. Пішов з життя Петро Васильович. Відповідно, змінилося і життя його родини. Через деякий час Валентина Олександрівна знову вийшла заміж і переїхала до Володимира-Волинського, де стала працювати пекарем на хлібозаводі, а в 2011 році перейшла в магазин «Наш край».
- Наш хліб – це надбання «Нашого краю», – каже Валентина Олександрівна. – Ми не раз чуємо від покупців, що хліб наш дуже смачний. По-перше, хліб вдається смачним, якщо виробляти його з любов’ю. Під час виготовлення хліба повинне бути чисте серце і думки. Адже ми маємо справу зі святинею. Звичайно, на допомогу нам прийшли сучасні технології, сучасна пекарська апаратура. У нас хороші подові печі. Такі печі були у наших прабабусь. Звичайно, наші печі сучасні. Весь хліб випікається у цих печах. Там відповідна температура, відповідний режим випікання. Замішувати хліб руками – дуже довго. На це потрібно приблизно, як мінімум, годину. У магазині є тістомішалки. За 10 хвилин тісто готове. Крім того, тісто проходить відповідну обробку повітрям. Через те і хлібини виходять гарними.
Підприємство нині працює в напрямку не тільки вдосконалення хлібної продукції, а й розробляє різні технології випікання хліба. У перспективі – виробництво без дріжджового тіста.
На полицях магазину – різні сорти хліба. Це не тільки традиційний український хліб, так званий «Бородинський». Все частіше покупці звертають увагу на хлібини зі змістом сухих сумішей і зерен. Оригінальний смак має хліб з льоном, із суміші виноградних кісточок (так званий виноградно-спельтовий), злаковий, гарбузовий. Останнім часом популярність завоював норвезький чорний хліб. Пекарі велике значення надають і естетичному вигляду хлібин. Окрім хліба, в магазині випікають і булочні вироби: слойки, пиріжки, рогалики.
- Я живу своєю роботою, у випікання хліба вкладаю всю душу, – продовжує розмову Валентина Олександрівна. – Я рада, що мою естафету підхопили донька і четверо внуків. Одна внучка вже хоче пекти хліб. Донька – майстриня з випікання тортів. Щонеділі вона щось смачне випікає для своєї сім’ї. Син також закінчив Луцький технікум харчової промисловості, та займається зовсім іншим видом діяльності.
Звичайно, і Валентина Олександрівна, і її колеги по роботі зацікавлені в тому, аби до їхнього магазину приходили покупці і мали можливість вибрати запашну хлібину на свій смак. Таємниці випікання свого хліба не розголошують, та все ж відійшли від правила і поділилися секретом випічки хліба, який ми найчастіше обираємо, а також – рецептом смачних пиріжків. Отож і ми запрошуємо читачів на справжнє хлібне свято у магазині «Наш край».

Рецепт хліба від Валентини Олександрівни:

400 г цукру, 400 г дріжджів, 200 г солі, 200 г олії, 5 літрів води, муки стільки, щоб замісити тісто. Замішувати відразу, як підійде.

Пиріжки:

1 л молока, пів літра цукру, 200 г дріжджів, цедра лимона, 5 яєць, ванілін, 100 г олії, 200 г маргарину.
Антоніна Булавіна, м. Володимир-Волинський

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>