Упродовж п’яти років житель Нововолинська Роман Проценко вирощує вдома гливи. Спершу чоловік хотів започаткувати грибний бізнес, утім, переконавшись, що ця справа не прибуткова, вирощує гриби для власного задоволення та щоб потішити рідних і друзів. За ці роки пан Роман дізнався про усі секрети вирощування грибів і каже, що до глив потрібен особливий підхід, адже вони не сприймають хімії, дуже чутливі до зміни температури, а ще не можуть рости без світла.
-Є два способи вирощування глив удома – екстенсивний та інтенсивний, – розповідає грибник. – За допомогою екстенсивного способу можна створити умови, схожі до їхнього звичного середовища. Для цього потрібно взяти свіжозрізаний стовбур дерева завдовжки 40-50 сантиметрів, просвердлити у ньому довкола дірки завглибшки 10-15 сантиметрів, закласти в них міцелій (насіння грибів) і прикрити ватою, щоб не розсипалося. Міцелій я купую у Львівській лабораторії або замовляю через Інтернет, однак у всесвітній мережі дуже легко наткнутися на шарлатанів, котрі пропонують насіння грибів, які в принципі неможливо виростити у домашніх умовах, наприклад, білих. Однак я вже знаю лабораторії, що продають якісне насіння.
Для того, щоб міцелій прижився на деревині і розрослася грибниця, пан Роман відносить колоду у підвал і зверху прикриває поліетиленом.
-Гливи дуже вибагливі, тож варто подбати, щоб, окрім колод, у підвалі більше нічого не було. Якщо підвал вкритий пліснявою, гливи рости не будуть. Я взагалі усі стіни побілив, – зауважує чоловік.
Рівно через два місяці колоду можна діставати і переносити у садок, щоб дати грибам можливість вирости. Гливи люблять рости у тихому затінку, де немає протягів, це можуть бути і кущі малини. Єдина умова – щоб надворі температура була не менше десяти градусів тепла.
-Через два тижні, відколи ви винесли гриби на вулицю, можете збирати перший урожай, – каже пан Роман. – Оскільки гриби ростуть хвилями, то цей врожай буде найвищим. Після цього колоду можна буде використовувати упродовж 5-ти років.
За словами грибника, завдяки екстенсивному способу врожай можна збирати двічі на рік – навесні та восени. А щоб мати домашні гриби круглий рік, Роман Проценко використовує інтенсивний спосіб вирощування у мішках із соломою.
-За моїми спостереженнями, найвищу врожайність має солома пшениці, – пояснює чоловік, – але тут слід врахувати те, що нині дуже багато полів обробляють хімією, а треба брати екологічно чисту солому, інакше гливи рости не будуть. Солому потрібно обеззаразити від шкідливих мікроорганізмів. Одним із найпростіших і доволі ефективним є спосіб пропарювання. Для цього треба взяти 40-літрову каструлю, низ вистелити ганчіркою і залити водою, а зверху покласти солому. Каструлю поставити на вогонь і нагріти до 100 градусів, а потім гріти на повільному вогні упродовж двох годин. Після цього дати соломі вистигнути, а тоді вже перемішати її з міцелієм. Далі солому утрамбувати в чистий поліетиленовий мішок, попередньо зробивши отвори діаметром 10-15 сантиметрів для проростання грибів, і віднести мішок у підвал. За тиждень мішок повинен стати молочно-білого кольору, це свідчитиме про те, що грибниця проросла. Через 20 днів, коли з отворів проростуть маленькі гриби, мішки треба перенести до теплиці, там повинна бути стала температура – 12-18 градусів тепла. Через тиждень можна збирати урожай.
За словами пана Романа, у нього гриби виросли лише з третього разу.
-Гливи дуже примхливі, тож виростити їх непросто, – каже чоловік. – Нині я вже за запахом у теплиці визначаю, чого моїм грибам треба. Наприклад, без достатньої кількості кисню і тепла шапочки починають скручуватися. Ці нюанси навчився помічати з досвідом. Як правило, новачкам щастить – з першого разу вони можуть зібрати дуже добрий урожай, а вже потім починаються проблеми. Домашні гливи можна їсти навіть сирими, – зауважує грибник. – Якщо ж вирішили з них щось приготувати, то треба пильно стежити за тим, щоб їх не переварити. Річ у тім, що у цих грибах багато білка, а тому, коли гливи довго варити, вони тверднуть і втрачають смак. Гливи слід смажити не більше 10 хвилин.
У природі гливи найчастіше можна зустріти в Карпатах, найкраще вони ростуть на горіхах. Дикі гливи не мають такого товарного вигляду, однак смачніші за домашні.
-Щоб не ходити по гриби у ліс, я їх вирощую сам, – усміхається чоловік. – Уявляєте здивування людей, коли взимку кажу, що щойно грибів назбирав?..
Коментарі