«Якщо добре постаратися, можна зібрати ще один урожай городини»

фото 1 - Валентина Пирог-В середині літа, коли збирають урожай ранніх культур, на городі з’являються порожні грядки: звільняються місце з-під ранньої картоплі, з-під редису, цибулі та зелені. Але у хорошого господаря земля не стоятиме без діла: на звільнене місце можна висадити нові культури, забезпечивши свою родину вітамінами на весь рік. Про те, що можна садити в липні, розповідає Валентина Пирог з Нововолинська. Жінка більшу частину року проводить в одному із сіл на Любомльщині, де збирає з свого городу по два врожаї.
-Літо – гарна пора для того, щоб дати друге життя спорожнілим грядкам. Якщо добре постаратися, можна зібрати ще один урожай капусти, бурячків, моркви, зелені, молодої квасолі, кропу й іншої городини. Було б лише бажання. На початку липня я найперше висаджую різні види капусти, зокрема, цвітну і броколлі. А от для пізньої капусти найсприятливіший час для висівання – не раніше середини місяця, після 15-го липня. Насіння краще вибирати ранніх або надранніх сортів. Перед посівом я злегка вимочую його в слабкому розчині марганцівки, потім загортаю в бавовняну тканину і на кілька днів кладу в теплу воду, яку щодня потрібно міняти. Коли насіння збільшиться розмірі, висіваю його в підготовлені лунки. Накривати плівкою не обов’язково, адже надворі тепло. А ось полив має бути регулярним і рясним. Наприкінці вересня чи на початку жовтня головки вже визрівають. До речі, сіяти капусту найкраще після цибулі. В середині й у кінці липня, коли зібрано урожай ранньої картоплі, висіваю це місце моркву і червоний бурячок, теж попередньо вимочивши насіння в розчині марганцівки і обробивши його стимулятором росту. Проривати моркву й буряки потрібно рідше, ніж навесні, залишаючи 6-8 см між сходами. Уздовж паркану зазвичай насаджую цукровий сорт зеленого горошку, який спочатку на дві доби замочую у воді, а потім ще два дні витримую у вологій тканині, або спаржеву квасолю. Коли горох зійде, міжряддя бажано замульчувати, бо він не любить спеки. Горох гарний ще й тим, що збагачує грунт, на якому зростає, і в наступному році висаджувати на це місце можна що завгодно. Протягом усього літа можна досаджувати салат, як листовий, так і крес, шпинат, петрушку і кріп. А якщо ще десь на городі залишається вільне місце, сію і насаджую квіти, які дуже люблю, – ділиться досвідом Валентина Миколаївна. – Та, щоб виростити гарні врожаї, всього цього замало. Не варто забувати й про шкідників, які вмить можуть знищити плоди вашої праці. Останнім часом я намагаюся застосовувати в боротьбі з ними більше органічні речовини, які завжди під рукою. Приміром, аби ненажерливі гусениці не їли листя капусти, я посипаю її сухою содою. Так само, розчинивши соду у воді (1 ч. л. на1 л теплої води) можна для профілактики обприскати й огірки. Сіль, посипана на зріз, допоможе позбутись хрону, а розсипаний поміж рослинами гірчичний порошок ефективно впливає на слимаків, які часто поїдають листя полуниці, капусти, помідорів, перцю.

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>