Як житель Горичева попри бюрократичні перешкоди започатковує власний рибний бізнес

1 (13)Немає сумніву, що для кожного затятого рибалки найбільше задоволення приносить впіймана риба. А коли клює ще й крупна, то процес риболовлі перетворюється на один із найзахоплюючих і найазартніших моментів у житті. Часто подібне заняття супроводжується ще й викидом адреналіну, особливо тоді, коли доводиться поборотися зі своїм уловом. В такі хвилини, здається, забуваєш про все на світі, аби тільки не зірвалася здобич з гачка. Ця ситуація знайома як професіоналам, так і аматорам, які хоча б раз відпочивали на природі з вудочкою. Проте тільки одиниці любителів-рибалок перетворюють своє захоплення на справжній сенс життя, не шкодуючи для цього ні часу, ні грошей.
Одним з таких є і мешканець села Горичів Володимир-Волинського району Ярослав Луцький, який з дитинства любить рибалити, але тільки 5 років тому вирішив започаткувати власний рибний бізнес.
-Як і більшість хлопчаків, свою першу рибину я спіймав разом з батьком. З того часу захоплення стало улюбленою справою всього мого життя, без якого сьогодні я себе просто не уявляю, – ділиться чоловік.
Так склалося, що тато Ярослава помер, коли хлопчикові виповнилося 13 років. Та попри це, він встиг ознайомити сина з усіма законами риболовлі, заклавши у його свідомість раціональні зерна бережливого ставлення до природи, живих організмів у воді та довкола неї. Тому батьківські настанови зринають щодня у пам’яті рибалки приємними спогадами та дитячими враженнями.
Нині ж, маючи у розпорядженні два ставки, кожен з яких розташований на 9га землі, Ярослав Луцький ділиться власним досвідом вже зі своїми синами – Михайлом і Тарасом. Хлопці, як і їхній тато, не уявляють свого життя без рибальства. А тому стараються в усьому допомогти батькові – кожного ранку кормлять рибу, оглядають територію, розводять і доглядають маленьких личинок, з яких потім виростає риба. А раз на рік, найчастіше восени, завзяті рибалки спускають воду з водоймищ, здійснюючи при цьому вилов риби.
За словами Ярослава, найскладнішим в організації рибного бізнесу є адміністративні бар’єри. Отримати ставок в оренду, виявляється, не так вже й просто. Потрібно пройти низку погоджень, паперової тяганини та конкурсні торги на право орендувати конкретну водойму для розведення риби, що можна зробити двома способами: взяти в оренду у держави (Україна є офіційним власником усіх водних ресурсів країни) або ж власними силами створити штучний ставок. Останнє хоча й потребує великих стартових інвестицій, зате окупиться надійністю і стабільністю у веденні бізнесу.
Відомо, що вітчизняні водойми ідеально пристосовані для вирощування багатьох видів риб. І у своїх ставках Ярослав розводить коропів, білих і строкатих товстолобиків, білих і чорних амурів, сомів, щук, судаків, линів тощо.
-Розведення та реалізація риби, особливо на території Волині, – справа клопітка й водночас вигідна, оскільки насиченість ринку даною послугою спостерігаємо незначну. На сьогодні в нас більшою мірою функціонують підприємства з реалізації товарної риби, ніж водні господарства з вирощування личинок, мальків, цьоголіток. Саме тому я й вирішив започаткувати бізнес із розведення рибопосадкового матеріалу. Таким чином, закупивши личинки у Вінницькій області, ми поміщуємо їх на 15-18 діб у спеціальні маленькі ставочки, де вони доростають до стадії мальків. Після цього спускаємо їх у вирощувальний став, де упродовж вегетаційного періоду мальки переростають у цьоголітків масою 20-30г. У нашому господарстві в основному прийнято трирічний цикл, тобто товарну рибу ми вирощуємо близько 3-х років, – ділиться Ярослав Михайлович.
Попри свій юний вік, господарство горичівського підприємця вже добре знане у Волинській області та за її межами. Наприклад, по мальків сюди приїжджають люди з Львівщини, Рівненщини. Стосовно ж товарної риби, можна з упевненістю сказати, що вона користується великим попитом серед місцевого населення, ставши лідером продажу на різноманітних ярмарках.
Не забуває Ярослав і про своїх односельчан. Нещодавно він викопав для охочих порибалити окремий ставок, в який вже запустив 300кг карасів і ще планує закинути 200кг коропів.
***
Поради при купівлі риби від Ярослава Луцького
Рибу потрібно вибирати насамперед живу, яка ще плаває. При цьому немає значення, коли її привезли – п’ять днів тому чи сьогодні. Можна брати й рибу, яка вже перевернулася, адже загинула вона, скоріше за все, через нестачу кисню. Ознакою свіжості є червоні або рожеві зябра. Якщо зябра білі і розтріпані – значить риба вже не першої свіжості. Заморожену краще не брати, бо її по декілька разів можуть заморожувати, особливо у теплу погоду.
Аліна Джарига, с. Горичів, Володимир-Волинський район

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>