Виявляється, новорічну ялинку можна прикрасити «чарівним» печивом, яке зберігатиметься до Великодня

222222

Ялинка, оздоблена печивом, перетворюється на казкову.

Цьому вас навчить мешканка села Березовичі Лілія Бадлюк, яка професійні здібності кондитера поєднує з натхненням.

Фото 4222

Владислав і Даринка – перші помічники мами і дегустатори печива.

Чи то із-за негараздів, які існують у нашому суспільстві, чи то всупереч їм, але в наших людей активізувалися мистецькі таланти. Розквітло мистецтво рукоділля, миловаріння, виготовлення ляльок-мотанок та прикрас, а також кондитерська майстерність. Найцікавішим є те, що у кожної сучасної майстрині своя технологія, своя фантазія, свій творчий задум.
Лілія Бадлюк, мешканка села Березовичі, стала своєрідним відкриттям, бо в її руках народжується печиво, яке може не черствіти від Різдва до Великодня. Лілія Миколаївна – професійний кухар-кондитер. Народилася вона в Березовичах 15 вересня 1983 року. Батько Микола Адамович Усик – працював у дорожній службі, а мама Надія Іванівна трудилася молодшим медичним працівником у лікарні селища Локачі. Закінчивши Березовичівську школу, Лілія вступила до Нововолинського ВПУ №12, де освоїла фах кухаря-кондитера. Отримавши “червоний” диплом, продовжила здобуття освіти в Коломийському технікумі, де здобула фах майстра виробничого навчання кухарів-кондитерів. Апогеєм освіти стала Харківська інженерно-педагогічна академія, з якої наша героїня вийшла інженером-викладачем спеціальних дисциплін кухарів-кондитерів. Професійну діяльність почала у Львівському ВПУ дизайну та будівництва. Умісті Лева створила сім’ю, але за сімейними обставинами повернулася до батьківської хати. Виховує двох діток – семикласницю Даринку і першокласника Владислава. Дітки дуже дружні, перші помічники у випіканні печива і перші його дегустатори.
- Випічка мене цікавила завжди, – розповідає пані Лілія. – Коли донечці виповнилося 3 роки, вирішила їй на день народження спекти щось смачненьке власними руками. Ось так і захопилася. Правда, була проблема з формочками, так вирізала з паперу, випікала і розмальовувала білою глазур’ю. Донечці сподобалося – і з того часу традиційно випікаю печиво у формі оленів, сердечок, янголиків, дзвіночків. Задля цього виготовила трафарети. Традиційно своїм печивом прикрашаю ялинку, пригощаю на Різдво колядників. Якось вислала фото з печивом подрузі в Харків, а вона прислала мені коробку з формочками. Для мене випікати печиво – це одночасно дарувати людям радість, бо я свої випічки не продаю, а роздаю.
22222222222222222222Родзинкою творчості пані Лілії є те, що вона розробила свій власний рецепт унікального печива, яке протягом 3-х місяців зберігає свіжість. Цим рецептом майстриня залюбки ділиться з читачами, але попереджає, що процес приготування складний і вимагає терпіння. Не все виходить відразу, але розчаровуватися не треба. На все потрібен час.
Рецепт тіста: 1 скл. натурального меду, 3 ч. л. кориці, 150 г масла (можна замінити спредом), 300 г цукру, 2 ч. л. негашеної соди. Всі компоненти помістити в каструлю більшого розміру і варити, помішуючи, до коричнево-медового кольору. Суміш охолодити, щоб була достатньо теплою, і додати 3 яйця і приблизно 300 г борошна. Тісто матиме вигляд сепараторної сметани. Викласти тісто в пакет і покласти його в холодильник, але не менше як на 3-4 години. Тісто має затвердіти. Тоді його розкатати (борошна при розкатуванні додавати небагато), виробити у формочки, випікати при температурі 175-180 градусів 15-20 хвилин. Печиво виходить м’яке, а тому не слід класти одне біля одного поки не затвердіє. Потім покривати глазур’ю.
Для приготування глазурі потрібно 200 г цукрової пудри перемішати з харчовим барвником (на ваш смак), але врахуйте, що пудра сама по собі не забарвиться, поки не додамо білок (міксером не збивати!). Потім терпляче перемішувати до потрібної консистенції. Кульок заповнити глазур’ю і виробляти бажаний дизайн. За бажанням можна до печива додавати імбир чи мускатний горіх.
3333333Рецепт дійсно складний, але вартий того, щоб поекспериментувати. Немає сумніву, що при великому бажанні смачне печиво вдасться у кожної господині, яка виявить терпіння і захоче пригостити своїх рідних і близьких. А фантазії нашим українським господиням не займати. Отож смачної вам куті з чудовими пряниками!
Антоніна Булавіна, с. Березовичі, Володимир-Волинський район

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>