У серпні: збираємо врожай, готуємо овочі до зберігання, обрізаємо кущі

Елена ЕлисейцеваСерпень – останній місяць літа. На городі вже все достигло. Саме час збирати врожай, робити запаси на зиму. У погожі серпневі дні заготовляють для лікувальних потреб корені хрону звичайного, цибулини часнику і ріпчастої цибулі, траву та корені кульбаби лікарської, петрушки звичайної, суцвіття календули лікарської, листя кропиви дводомної, траву материнки, плоди кмину звичайного. Продовжуємо доглядати за пізніми овочевими культурами. Підживлюємо багаторічні рослини, щоб вони до зими стали міцнішими. Продовжуємо боротьбу зі шкідниками та хворобами рослин. Збираємо овочі, у тому числі й картоплю, і постає питання, як їх правильно зберегти на зиму. Серпень – найкращий час для того, щоб викопати погріб. Після збирання врожаю слід перекопати ґрунт. Серпневі клопоти у саду і квітнику У серпні ще можна висаджувати суницю і полуницю. В цей час закінчуємо прополку міжряддя, видаляємо бур’яни і зрізуємо вусики. Перед формуванням суничної грядки слід перекопати землю, попередньо посипавши її попелом, суперфосфатом і додавши перегній. Рослини на грядках висаджувати потрібно у два ряди на відстані 25см. Між рядами залишити проходи близько 40см. За 2-3 дні до посадки розсади грядки рясно полити розчином органічних добрив. Через тиждень після посадки знову підгодувати ґрунт попелом довкола кущів, ще через тиждень – мінеральним добривом. Наступні підживлювання потрібно робити ранньою весною двічі до утворення квітконосів. Закінчивши збір малини, на початку серпня секатором слід відрізати усі пагони, що плодоносили цього року, і спалити їх. Виняток становлять ремонтантні сорти (ті, що плодоносять й на одно- та дворічних пагонах). Якщо малина вирощується на підпорках, то краще прив’язувати пагони до дроту через кожні 6-8см. Серпень – основний місяць для підготовки місця та насадження цибулинних рослин. Наприкінці серпня готуємо місце під посадку тюльпанів. Для висадки підбираємо сонячні місця, але пам’ятаємо, що тюльпани на одне і те ж місце можна висаджувати не більше 4 років. Слід враховувати, що недостатній вміст калію в ґрунті сповільнює ріст, а фосфору – затримує цвітіння. Тому під час підготовки місця посадки краще вносити фосфорні та калійні добрива, а азотні – лише весною. Щодо лілій, то їх краще висаджувати на добре дренованих землях, багатих на перегній. Для більшості лілій потрібен нейтральний або кислуватий ґрунт, а також корисно внести небагато торфу. При підготовці ґрунту, крім торфу, добре внести по 20г сіркокислого калію і суперфосфату, а також 10г сіркокислого амонію (з розрахунку на 1кв.м).

Готуємо грядки для часнику Грядку на часник треба готувати заздалегідь, влітку. Для нього підійде місце, де перед тим росли ранні помідори або капуста. Наприкінці серпня слід очистити грядку від рослинних решток. Потім посипати її сумішшю з попелу, піску, дефекату, курячого посліду і поливати. За 1,5–2 місяці насіння бур’янів проросте. У кінці вересня звільняємо ділянку від бур’янів, перекопуємо, натрушуємо попіл, заволочуємо. Часник можна висаджувати 10-11 жовтня, до Покрови. Зубці слід брати з великих голівок, здебільшого ті, що росли по краю, а не всередині головки. На ділянці, де земля вже ущільнилася за 1,5-2 тижні, на відстані 15см один від одного робимо рядки. Садимо часник на глибині 6-7см.

Час висаджувати аронію чорноплідну – лікувальну огорожу Аронія чорноплідна дає цілющі ягоди і добре вплітається у живу огорожу. Слід врахувати, що вона дуже любить світло, тому під деревами її садити не можна. Квітує 10-15 днів. Соковиті терпкуваті плоди дозрівають у кінці серпня – на початку вересня. Їх треба обов’язково поливати. Вирощуючи аронію, візьміть до уваги: при садінні рослину заглиблювати не можна; землю краще мульчувати, щоб волога зберігалася; не саджайте біля вишень, тоді не буде шкідників; високі гілки, на яких багато ягід, можуть обламуватися. Аронія особливо корисна для хворих на гіпертонію. Головне її багатство – вітамін Р, йод. Також аронія виводить з організму навіть радіоактивний стронцій. При гіпертонії слід споживати 100г свіжих ягід або 50г соку тричі на день протягом 10-15 діб. Сік готується так: ягоди миємо, заливаємо невеликою кількістю води, нагріваємо до температури 60 градусів і витримуємо 20-30 хвилин. Потім пропускаємо через м’ясорубку або давимо, фільтруємо. Розливаємо у півлітрові банки і стерилізуємо. Ще один рецепт: помиті плоди просушити на рушнику, перекрутити через м’ясорубку, змішати із цукром (1:1) і викласти у стерилізовані півлітрові банки, прикрити кришками й поставити у каструлю з гарячою водою (дно застелити тканиною) на 15 хвилин. Після закипання води закатати, накрити ковдрою.

Морквяна муха – причина кривих плодів Багато городників вирощують на присадибній ділянці моркву. Поширеною проблемою у вирощуванні такого, здавалось би, невибагливого овоча є те, що морквини виростають кривими, покрученими, з численними тонкими «ніжками». Що ж робити, аби морква дала гарний і з рівними плодами врожай? Перш за все, ґрунт має бути дуже пухкий. Восени грядку, де ростиме морква, слід глибоко скопати. Весною перекопувати не потрібно, а лише неглибоко зрихлити. Головний шкідник моркви – личинки морквяної мухи, це вони роблять у коренеплоді ходи і призводять до її псування. Щоб уникнути цього шкідника: щороку посіви робимо на новому місці; ґрунт добре рихлимо, адже саме туди муха відкладає яйця; підгортаємо рядки після кожного проріджування, щоб головки не були зеленими; кожних три дні обприскуємо настоянкою хвої або чорнобривців; накриваємо грядку нетканим матеріалом і після рихлення та прополювання посипаємо міжряддя попелом, порошком із чистотілу або аптечною ромашкою; після збору врожаю моркви посипаємо місце шаром ґрунту.

Виростимо із насінини евкаліпт Евкаліпт росте дуже швидко, тому потребує постійного прищеплювання і обрізки. Зрізи можна використовувати як прикраси до букетів, а можна і для лікування застудних захворювань. До речі, свіже листя набагато корисніше і ароматніше, ніж засушене. Евкаліпт любить прохолоду взимку (до +7…+10 градусів), хороше освітлення, обприскування (не надто часті) і рясний полив. Пересихання земляної грудки недопустиме – листя одразу почне сохнути і вже не відновиться. Ґрунт увесь час має бути трохи вологим. Евкаліпту потрібне яскраве світло. Він добре росте на підвіконнях із східної і західної сторони. Підгодовувати рослину з квітня по серпень треба кожні два тижні комплексним мінеральним добривом для кімнатних квітів. Пересаджувати евкаліпт потрібно кожні 2-3 роки навесні. Ґрунт для пересадки бажано брати дерновий із додаванням річкового піску. Висівати слід кожну насінину в окремий горщик, ґрунт підлити і накрити склом. Посіви тримати при температурі +18 градусів. Сходи з’являються приблизно через тиждень. Розмножувати евкаліпт треба живцями у вермикуліті з використанням стимулятора коренеутворення і нижнього підігріву. Влітку рослину потрібно виносити на вулицю, але слідкувати, щоб земля не пересихала. Евкаліпт – лікарська рослина, його листя інтенсивно випаровує вологу, завдяки чому підтримується оптимальна вологість повітря у приміщенні. На кімнату площею 20кв.м достатньо двох рослин. До того ж, ефірна евкаліптова олія відлякує мух і комарів.

А ви куштували повидло з лопуха? Лопух справжній – дворічна рослина з родини айстрових. Його не варто називати бур’яном, наприклад, в Японії це овочева культура. Саме японці виявили у коренях лопуха полісахарид інсулін, ефірну олію, білки, дубильні речовини, вітаміни та антибіотики. Корінь лопуха використовують у відварах, настоянках, мазях при подагрі, ревматизмі, шкірних хворобах, у косметиці для зміцнення волосся. Відвар приймають як сечогінний засіб, що очищає нирки і сечовивідні шляхи. Рецепт солодкого повидла з лопуха: у 0,5л води наливаємо 4 чайні ложки оцтової есенції і нагріваємо до закипання. Кладемо туди нарізані корені лопуха і варимо дві години. Якщо хочете, щоб повидло було кисло-солодким, додайте нарізане листя щавлю (1/3 від усієї маси). Спробуйте ретельно вимити корені молодого однорічного лопуха, подрібнити, посолити, обсмажити в олії. Ви отримаєте досить смачну і оригінальну страву, яку можна їсти із смаженою картоплею або капустою. Дуже смачні печені молоді корені, на яких утворюється рум’яна солодка шкірочка. Їх варто спершу відварити у підсоленій воді, а потім обсмажити. Молоде листя лопуха має антибактеріальні властивості, його можна додавати в салат. При випадінні волосся, хворобах шкіри голови двічі на тиждень мийте голову у відварі кореня лопуха (30г) і квіток нагідок (10г) на 1л води.

Народ каже… -Рано жовтіє листя на деревах – ознака ранньої прохолодної осені. -Багато жолудів на дубі – на теплу зиму. -Відцвітають троянди – випадають холодні роси. -Якщо хмари біжать проти вітру – чекай дощу. -Якщо на шибках вікон вранці з’явились крапельки роси – буде гарна погода. -Комарі в’ються купою – на гарну погоду. Якщо вони кусаються – буде дощ. -Якщо в тиху погоду сухі гілки падають з дерева – на дощ. Підготувала Тетяна Корнійчук

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>