Традиційні та нові страви на Святвечір

1075825-svyatvechir-6-sichnya-scho-mae-buti-na-stoli-ta-chogo-ne-bazhano-robitiКутя «Панська»

КутяІнгредієнти: 500г пшениці, 150г жовтих родзинок, 50г кураги, 200г волоських горіхів, 100г мигдалю, 200г маку.
Приготування: Приготувати пшеницю. Родзинки, порізані на шматочки курагу та горіхи замочити на 5-10хв. у гарячій воді. Додати пшеницю у суміш волоських горіхів, мигдалю, родзинок і кураги. Мак залити теплою водою і розтерти. Змішати все з маком. Додайте трохи меду або цукру.

Узвар

uzvar-retseptІнгредієнти: 200г меду (або цукру), 200г чорносливу, 200г сушених груш, 200г сушених яблук, 100г ізюму, 3л. води.
Приготування: Сухофрукти помити і залити холодною водою на 2-3 години. Налити в каструлю 3л. води, помістити туди груші та яблука і варити на повільному вогні 15хв. Додати в узвар чорнослив та ізюм і варити ще 10-15хв. Додати мед, закип’ятити і зняти з вогню. Процідити узвар і подавати до столу охолодженим.

Грибна юшка з вушками

1Інгредієнти: 300г сушених білих грибів, 1 морквина, 1 цибулина, 2л води, перець чорний горошком, лавровий лист, 1скл. борошна, сіль, перець, 2 ст. ложки олії.
Приготування: Гриби замочити на 30хв. в гарячій воді, промити, нарізати шматочками та варити на невеликому вогні 20хв. Натерти моркву, дрібно нарізати цибулю і обсмажити все в олії. Дістати гриби та додати до овочів. Смажити ще 2-3 хвилини, додати сіль та перець, половину маси викласти у каструлю та залити водою, довести до кипіння та зняти з вогню. Іншу половину перебити в блендері до однорідності. Замісити тісто, як на вареники, розкачати його, нарізати квадратиками 4х4см або кружечками. Зліпити вушка: зробити вареники, а потім кінці з’єднати. Відварити порційно вушка у підсоленій воді, додавши 1 ст.л. олії, лавровий листок і 2 горошини чорного перцю. Варити після закипання 2-3 хвилини. Викласти у кожну тарілку 5-6 грибних вушок та залити грибною юшкою.

Тушкована квасоля

квасоляІнгредієнти: 2скл. квасолі (білої або червоної), 250г печериць, 1 морквина, 1 цибулина, 2ст.л. томатної пасти, дрібка паприки, сіль, перець, олія.
Приготування: Замочити квасолю на ніч у холодній воді, після цього добре промити. Варити до напівготовності. Нарізати скибочками гриби, цибулю та моркву. Обсмажити гриби до напівготовності на олії, потім додати цибулю, моркву і обсмажити все разом 6-7 хвилин. Додати готову квасолю, томатну пасту, 50мл води, паприку, сіль і перець за смаком. Тушкувати, помішуючи, ще 5-6 хвилин.

Голубці з картоплею і гречкою

25bc99be09c11db61136ccbf7ebfb582Інгредієнти: 1 капустина, 2кг картоплі, 250г гречки, 3-4 цибулини, олія, сіль, перець, часник, лавровий листок.
Приготування: Листочки капусти відпарити в підсоленій воді, потовщені місця зрізати. Сиру картоплю почистити, натерти на тертці (або пропустити через м’ясорубку) і добре відтиснути, щоб зайва рідина вийшла. Помиту гречку залити окропом і відварити. Цибулю дрібно нарізати, підсмажити на олії до золотистого кольору. Вимішати з картоплею та гречкою. Посолити, поперчити, додати часник. Накладати фарш в капустяне листя і загортати. Скласти голубці у посудину, покласти лавровий листок, до половини налити води. Поставити в духовку на 1-1,5 години. Дно посуду можна викласти капустяними листками, зверху теж.

Короп у кукурудзяному борошні, запечений з овочами

941667e316a415bf23a5e76fadd807a2Інгредієнти: Тушка коропа (до 2 кг),1 велика морквина, 2 цибулини, 2 болгарських перця, половина кореня селери, 2-3 зубки часнику, кукурудзяне борошно та олія для смаження риби, перець чорний мелений, коріандр мелений, сіль та 0,5ст.л. цукру.
Приготування: Рибу розділити на філе й нарізати порційними шматочками. Посолити, присмачити перцем та коріандром, залишити на 10 хвилин. Потім запанірувати у кукурудзяному борошні й обсмажити на олії. Скласти на паперовий рушник, аби позбутися зайвого жиру. Обсмажити півкільця цибулі та моркви. Додати корінь селери, нарізаний соломкою. Перемішати й смажити все разом 3-5 хвилин. Потім покласти перець, нарізаний подовгастими смужками та подрібнений часник. Посолити, поперчити, присмачити цукром, перемішати. Готувати все разом ще декілька хвилин. На дно керамічної форми викласти третю частину овочів. Зверху обсмажені шматочки коропа. Накрити рештою овочів. Відправити в духовку й запікати 15-20 хвилин при 180°С.

Картопля в казанку

insalata-di-aringhe_10Інгредієнти: 2кг картоплі, 1 оселедець, склянка сушених грибів, 2-3 цибулини, 3 морквини, сіль, перець, лавровий листок, олія 100г.
Приготування: Картоплини розрізаємо навпіл і нарізаємо тонкими пластиками. Оселедець чистимо, виймаємо кісточки і нарізаємо невеликими кубиками (розміром 1,5 на 1,5 см). Гриби заливаємо окропом і лишаємо на 30хв, відціджуємо. Цибулю нарізаємо кубиками. Моркву можна невеликими кубиками, або натерти на крупну терку. В казанок викладаємо шарами. Перша частина: олія, картопля (солимо, перчимо), морква, цибуля, половина оселедця, лавровий листок. Друга: картопля (солимо, перчимо), морква, цибуля, гриби, лавровий листок. Третя: все, як перша. Останній слой – картопля. Влити 2 стакани води. Готувати в духовці при 180 градусів до готовності.

Салат з буряка та чорносливу

салат-з-буряка-та-орносливуІнгредієнти: середній буряк, 150г ядер волоських горіхів, 4-5ст.л. чорносливу (без кісточок), олія для заправки.
Приготування: Запекти буряк у духовці. Остудити, натерти на крупній тертці. Ядра волоських горіхів трішки підсмажити, щоб вони були ароматними, подрібнити. Чорнослив порізати на невеликі шматочки. Все змішати, заправити олією та посолити.

Грибний соус (мачанка)

grybna-pidlyva-e1552331838548Інгредієнти: 50г сухих білих грибів, 1л води, 1 цибулина, 1 морквина, петрушка, сіль, перець чорний та пахучий, пів склянки борошна, 3-4ст.л. олії, 2 зубчики часнику.
Приготування: Гриби промити, проварити. Додати 1-2 горошини чорного й пахучого перцю, цибулину, морквину, петрушку. На пательні розігріти олію, всипати пів склянки борошна. Довести борошно до світло-коричневого кольору. Розвести його холодним грибним відваром до густини, потім помалу влити в мачанку. Варити разом із борошном, помішуючи 10 хвилин. Присмачити можна двома розчавленими зубчиками часнику, розтертими з дрібкою солі. Мачанку подавати до вареників, голубців, каш.

Шухи

thumb1Інгредієнти: 500г буряка, 100г цибулі, 250г маринованих опеньків, 2ст.л. борошна, 50г олії.
Приготування: Відварений буряк нарізати тонкою соломкою. Окремо пасерувати дрібно нарізану цибулю, додати борошно і підсмажити. Буряк змісити із маринованими опеньками. Заправити пасеровкою, сіллю, чорним меленим перцем. До смаку можна додати кілька ложок грибного маринаду.

Гречані млинці

p1_1473Інгредієнти: 1,5скл. гречаного борошна або змеленої гречки, 2,5скл. пшеничного борошна, 20-25г дріжджів, 1ч.л. солі, 1ст.л. цукру, олія.
Приготування: Гречане та половину пшеничного борошна і дріжджі змішати з водою, щоб утворилося густувате тісто і залишити в нехолодному місці на 10-12 год. Додати решту борошна, сіль, цукор. Коли тісто підніметься, розбавити його теплою водою до консистенції сметани. Дати постояти ще пів години й смажитии млинці на гарячій сковороді, змащеній олією. Подавати з медом або варенням.

Яблука, запечені з медом і горіхами

99e4e138299a5abb188c5568063fce4cІнгредієнти: яблука, мускатний горіх, кориця, гвоздика, родзинки, мед.
Приготування: Яблука вимити, видалити насіння. Змішати мелений мускатнй горіх з корицею, гвоздикою і родзинками, заповнити цією сумішшю підготовлені яблука. Викласти начинені яблука на деко, змастити їх медом. На дно форми додати трохи води. Випікати до м’якості при 180 градусів. Можна періодичний поливати фрукти сиропом.

Урізноманітнюємо меню новими пісними стравами

Салат із пекінською капустою, оселедцем і яблуком

976431Інгредієнти: 1 великий оселедець, 2 зелених кислуватих яблука, пів головки пекінської капусти, кріп.
Заправка: 3ст.л. ароматної соняшникової олії, 1ч.л. зернистої французької гірчиці, 1ст.л. винного оцту, сіль, перець мелений, дрібка цукру.
Приготування: Оселедець відділити від кісток і нарізати середніми шматочками. Яблуко нарізати кубиками. Капусту посікти. Зелень дрібно порубати. В мисці з’єднати всі продукти, полити заправкою і розмішати.

Печериці мариновані по-корейськи

r3rfsef32tІнгредієнти: 700гр печериць, 1 цибулина, 1 морквина, 1сл.л цукру, 1ч.л. солі, 2 ст.л. оцту 9%, 2ст.л. олії, перець чорний мелений за смаком, 1 перець болгарський, 1 ст.л. соєвого соусу, 2 зубчики часнику, пів склянки грибного бульйону.
Маринад: насипаємо в ємність цукор, сіль, перець, наливаємо соєвий соус, олію, оцет, пів склянки грибного бульйону. Маринад гріємо до кипіння, але не кип’ятимо.
Приготування: Великі гриби порізати пластинками, варити 10хв. Нашаткувати моркву, перець порізати пластинками, цибулю чвертькільцями. Обсмажити в невеликій кількості олії цибулю, потім до неї викласти моркву і перець.
Зливаємо з грибів воду, зверху викладаємо овочі, видавлюємо 2 зубчики часнику, заливаємо маринадом і перемішуємо. Охолоджуємо.

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>