«Свинки чимось схожі на людей», – упевнена господарка свинокомплексу ФГ «Пан Продукт» Мирослава Чайковська

DSC_0071Сучасне фермерство може стати улюбленою справою жінок. Володимирчанка поділилася секретами розведення свиней.
Свиноферма ФГ «Пан Продукт», яка знаходиться поблизу Володимира-Волинського, відома далеко за межами Волині. Із початком нового року, який за китайським календарем став роком Свині, ми вирішили більше дізнатися про господарів підприємства та їхніх тварин.
Журналісти газети «Місто вечірнє» зателефонували спершу до Руслана Ничипора та запросили на інтерв’ю. І яким же було здивування, коли чоловік повідомив: «Ферма – це справа моєї дружини. Вона в цьому фахівець та розповість цікавіше і більше».
Ось так ми зустрілися з молодою тендітною господаркою свиноферми Мирославою Чайковською, яка виховує двох діток та тримає в своїх руках величезну ферму.
DSC_0094- Пані Мирославо, як прийшло рішення зайнятися фермерством і вирощувати тварин?
- Так склалося, що у 2005 році у нас з чоловіком був консервний цех, який є і зараз. Але на той час якісної сировини не вистачало на ринках України, тому вирішили відновити одне з приміщень, щоб розпочати вирощувати свиней для подальшої переробки в цеху. Також придбали комплекс, що знаходився поруч, який би працював під наше замовлення.
- Кому належить ідея придбання і розбудови комплексу?
- Ідея належить моєму чоловіку. Руслан тоді настояв на купівлі цього комплексу і розбудував його. Коли купив ферму, то можна сказати, що поставив мене перед фактом. «Ти маєш займатися», – сказав він. Спершу це мене досить налякало, адже я не фахівець в цій справі взагалі. Потім допомогли європейські колеги, які працювали на аналогічних виробництвах. Вони допомогли розібратися і вивчити всі нюанси.
- І цього було достатньо?
- Я ще потім багато навчалася в Європі. Найбільша школа була в Лондоні, де ми проходили тренінги і брали практику в компанії «Ротроф». Далі переймали досвід у Німеччині і Польщі.
- Ви тендітна жінка. Чи важко вам тут працювати та чи взагалі вважаєте фермерство жіночою справою?
- На сьогодні не можна розрізняти, чи це жіноча, чи чоловіча справа, коли застосовуються передові технології. Коли все зроблено по- сучасному, на європейський кшталт, то для жінки чи чоловіка не складе ніяких зусиль займатися таким господарством. Першим, що стало для мене стимулом розвивати цей комплекс, це те, що я полюбила цю справу. Мені не важко працювати і хочу далі рухатися вперед.
- Чи користується попитом володимирська свинина?DSC_0082
- На сьогодні попит на свинину є досить великим. Ми досягли високих стандартів якості. Клієнтів нам не бракує. Ми не можемо забезпечити зараз, в «гарячий період», свининою всіх, тож змушені розподіляти клієнтів.
- А якими видами свиней займаєтеся саме ви?
- Свині є м’ясні і більш сальні. Однак наш технологічний процес сформований таким чином, що ми вирощуємо свиней з більш пісним видом м’яса. Це зумовлено тим, що ринок у нашій країні потребує саме такого м’яса для подальшої переробки. Ми бачимо це м’ясо вже у вигляді шинки, балика та іншої продукції. До кожної партії свиней застосовується особливий технологічний процес. Це тому, що одні види тварин вимагають більш енергійних кормів, інші – менше.
- Чи можна говорити, що свині мають свою поведінку і характер?
- Поведінка свиней дуже мінлива. Ми в себе на фермі розводимо породу дюрок. Це м’ясна порода, вона не є такою вибагливою, як інші породи. Стрес-фактор у таких свиней знижений до мінімуму. І, окрім цього, ми намагаємося не допускати прояви факторів, що можуть негативно впливати на тварин: зміна корму, зміна температури чи навіть зміна персоналу. Умови мають бути стабільними.
А щодо характеру, то свинки чимось схожі на людей. Коли їм гаряче, вони нервують та дражнять інших свиней. Це проявляється погризеними вушками чи хвостикам, надмірною збудливістю тварин, вони менше споживають корму. Тож технолог чи зоотехнік бачать, що з тваринами щось не так.
DSC_0083-Чи експортується ваша продукція за кордон?
- Наші клієнти, забійні цехи, повідомляють, що м’ясо наших свиней йде на експорт в Європу. Ми ж самі лише співпрацювали з Грузією і лише туди відправляли живих свиней. Це було тимчасовим явищем. Ми на експорт не дуже націлені, але хочемо відновити імпорт. На сьогодні купуємо поросят в Україні, але вже з нового року з’явиться можливість завозити з Німеччини.
Прийшов рік Свині. В українців ця тварина завжди була в пошані: сало, домашні ковбаски та печене м’ясце. Багато думок лунало, що в святкові дні краще утриматися від свинини, але, як розповіла Мирослава, грудень і січень для підприємства є «гарячим періодом». Їсти свинину чи ні – особиста справа кожного. А як мінімум, у кожній оселі має бути скарбничка у вигляді маленького рожевого поросятка, куди складають гроші. Тоді рік точно вдасться!
Наталія Ткачук, м. Володимир-Волинський

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>