Скільки помідорів у томатній пасті?

2Тетяна Корнійчук,
м.Володимир-Волинський

Звісно, на кухні у кожної господині знайдеться томатна паста: необхідний атрибут значної кількості страв. Для когось неможливий борщ без неї, а для іншого – м’ясні страви. Ідеально, коли ця універсальна приправа зроблена у домашніх умовах, проте це – доволі рідкісне явище. Здебільшого господині надають перевагу магазинним соусам і пастам, хоч і не завжди впевнені у їхній якості. Наскільки ж натуральними є пасти, що з магазинних полиць потрапляють на наш стіл? Які шкідливі добавки вони містять? На ці та інші питання шукали відповіді столичні експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». І от до яких висновків прийшли.
“На прилавках вітчизняних супермаркетів досить часто нам пропонують томатне пюре під виглядом томатної пасти. Принципова відмінність у них – це вміст розчинних томатних сухих речовин. Цей показник характеризує ступінь концентрації помідорів у продукті. Якщо сухих помідорних речовин лише 12-20 відсотків, то продукт має називатися пюре. Якщо 25-40 відсотків – то тільки тоді це справжня томатна паста. Серед протестованих паст найкращий рівень, а саме – 26,3 відсотка виявили в одеській «Господарочці» у скляній тарі. Достатній рівень знайшли у пастах «Хуторок» та «Рідний край» – 25-26 відсотків. У «Чумаку» і «Королівському смаку» – 24,5 відсотка сухих речовин, що складає необхідний мінімум з допустимою похибкою у 0,5 відсотка.
Ще одним моментом, який хвилює споживачів, є те, скільки і яких Е-добавок міститься у харчових продуктах. Що ж знаходиться у банках з томатною пастою?
Минулого року відповідні органи оновили стандарт на томатні пасти. Отож, відповідно до ДСТУ 5081:2008, «Продукти томатні концентровані» не повинні містити ароматизаторів штучних або ідентичних натуральним, стабілізаторів консистенції та загусників. Також заборонено використовувати ГМО-сорти помідорів. Щоправда, жодного слова про фарбники. Хоча попередній Держстандарт забороняв додавати штучні фарбники, діючий норматив дозволяє випускати томатні пасти з консервантами. Хоча, за міжнародними європейськими нормативами, серед інгредієнтів томатних паст мають бути, крім помідорного складника, лише сіль, спеції і лимонний сік.
Згідно з експертними дослідженнями, найкращими томатними пастами визнали «Королівський смак», «Хуторок» і «Чумак», – йдеться у матеріалі “Сеньйор помідор скрипить на зубах” ( “Україна молода”, 22 травня 2014).
Розповісти про те, на що потрібно звернути увагу при купівлі томатної пасти, ми попросили начальника відділу захисту прав споживачів Володимир-Волинського міськвиконкому Аллу Троць.
-Купуючи будь-який продукт, у тому числі томатну пасту, людина має робити свій вибір свідомо. Потрібно звертати увагу не тільки на те, чи товар не прострочений, але й на термін придатності: чим він довший, тим гірше. Якісна томатна паста має бути і кольору відповідного. Дата виготовлення й кінцева дата споживання мають бути видрукувані чітко, у правильному місці. Якщо ж виробник вже і в цьому проявляє недбалість, то це має викликати підозру. Уважно читайте склад продукту: зараз немає єдиного держстандарту, а тільки ряд технічних умов, які можуть влаштовувати виробника, проте це далеко не завжди означає, що такі умови влаштовують покупців. Думайте, перш ніж надати перевагу тій чи іншій фірмі. Хорошим показником є попит: якщо цю марку добре розбирають, більша ймовірність того, що її якості довіряють, перевіривши не раз. Що стосується цінової політики: я б не радила надавати перевагу тому чи іншому продукту тільки тому, що він дорожчий. Не завжди вища ціна говорить про вищу якість. Буває і навпаки.

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>