Що і як можна сіяти на зиму

Сіємо на зимуДля озимої сівби застосовують тільки холодостійкі культури. Восени можна сміливо сіяти коренеплоди – моркву, буряк, а також цибулю, петрушку, селеру, кріп та ін.

Час посіву

Насамперед, час сівби визначають залежно від кліматичної зони. Загальна рекомендація для центральних і північних областей – це друга декада жовтня, коли земля починає промерзати на 2-3см.

Готуємо ґрунт

Усі холодостійкі культури люблять пухкий ґрунт, тому при перекопуванні не забудьте додати в землю розпушувачі (пісок, підмножина), змішавши їх з повністю перепрілим перегноєм. При внесенні свіжого перегною насіння може почати підгнивати. Перед посівом на зиму потрібно подбати про удобрення ґрунту живильними речовинами – найкраще використовувати органіку, а при сівбі можна застосовувати фосфорні добрива.
Для сівби вибирайте сухі й захищені від північних вітрів місця на рівнині. Сніг на них швидше розтане, а насіння буде захищене від зайвої вологи. У цих же випадках необхідно накривати грядки. Використовуючи плівку або агроволокно, залишіть для рослин проріз, а міжряддя вкрийте, щоб перешкодити сходам бур’янів.
Насіння перед посівом замочувати й обробляти речовинами, що стимулюють проростання, не можна.

Доглядаємо за посівами

Навесні після появи сходів роблять проріджування. Це дуже зручно, оскільки в цей час робіт на дачі небагато. Якщо рослини зійшли дуже рано, можна накрити їх плівкою або агроволокном, що пропускає повітря і не вимагає каркаса. Надалі необхідно тільки поливати рослини й проривати бур’яни. Можна підгодувати паростки комплексними органічними добривами.
Зі шкідників для озимих культур найнебезпечніші кроти. Для боротьби з ними застосовують ультразвукові бар’єри, димові шашки та спеціальні відлякуючі гранули. На зиму краще сіяти ті культури, які не виходить виростити на ділянці при звичайному посіві. Наприклад, морква, посіяна навесні, навіть при хорошому поливі й догляді у спекотне й сухе літо дає дрібний урожай.
Варто звернути увагу, що вгадати заздалегідь результати сівби неможливо. Якщо сходів немає до початку травня, то потрібно проводити повторну сівбу.

Основні культури для озимої сівби

Буряки
Червоні буряки засівають там, де вже рік-два не вносили органічних добрив. При цьому на мінеральні добрива культура реагує добре. Як і у випадку з морквою, ґрунт перекопують на глибину 25-30см. Буряки сходять раніше за інші культури, тому їх краще сіяти на 7-10 днів пізніше – наприкінці жовтня-листопада. Глибина посіву – 3см, відстань між насінинами залишають 7-8см, між рядками – 25см.
Морква
При підготовці ґрунту землю перекопують на глибину 25-30см. Моркві підходять родючі ґрунти, тому варто використовувати перепрілий перегній, торф або компост. Перед сівбою можна додати суперфосфат. Насіння висівають у борозенки глибиною 3-4см, засипають землею на 1см, а потім кладуть торф або перегній шаром 2-3см. Відстань між рядками залишають 20см.
Петрушка і кріп
Як і у випадку з морквою, петрушці потрібен родючий ґрунт, удобрений перегноєм, торфом або компостом. Глибина посіву – 2см, відстань між рядами – 10-12см. Для прискорення появи сходів навесні посіви вкривають прозорою плівкою і знімають її відразу ж після появи паростків. Схожим способом висівають кріп.

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>