Дата публікації: 08.08.2019
Поділитись

Хороший урожай наступного сезону закладається у серпні

Ось і настав останній місяць літа. Дні стають помітно коротшими, ночі – прохолоднішими. Іноді вони настільки холодні, що доводиться накривати грядки поліетиленом. І, хоч за календарем ще літо, для рослин серпень – це вже початок осені. Тому, збираючи урожай плодів, ягід і овочів, ми повинні розуміти, що хороший урожай майбутнього року закладається саме зараз.  Потрібно потурбуватися про те, щоб вчасно полити, рослини, захистити їх від хвороб, підрихлити під ними землю тощо. Можна вже підгодувати для підвищення зимостійкості фосфорно-калійними добривами плодові дерева, на яких припиняється ріст молодих пагонів закласти на них дупла і  знищувати шкідників. Час починати санітарну обрізку і побілку дерев, обрізку пагонів малини, зайнятися розмноженням і посадкою полуниці. У цю пору земля вже досить нагріта, через що температура на поверхні ґрунту стає максимально комфортною для того, щоб рослини прижилися на новому місці. Ну, а для тих, хто збирає лікарські рослини, серпень – останній сприятливий місять для їх збору та приготування настоїв.

Шкідники городу: як з ними боротися

    Навесні та влітку основною проблемою городників є боротьба зі шкідниками, оскільки від цього безпосередньо залежить майбутній урожай. Звісно, можна одразу придбати спеціальні хімічні препарати, хоча навіть це не дає стовідсоткової гарантії, що шкідники (комахи, жуки, слимаки, равлики тощо) не знищать працю ваших рук. Тому  не варто поспішати купувати пестициди. Адже при вживанні овочів частина отрути може потрапити і до нашого організму. У боротьбі зі шкідниками  можна обійтися підручними  засобами і ретельним доглядом. Про те, що і як потрібно зробити, щоб зібрати гарний врожай зі своєї грядки, розповідає жителька села Нова Лішня Оксана Ковальчук, яка займається вирощуванням городини з дитинства.

    - Перше, чого найбільш потребують рослини в літню спеку, так це прополка, прорідження і полив. Особливо вибагливий у цьому відношенні буряк. Якщо його не прорідити, коренеплоди будуть дрібними. Важливо також оглянути огіркові кущі: спека і надлишкова волога можуть стати причиною появи борошнистої роси. Позбутися її можна, змішавши 1л кислого молока з 1л теплої води і обприскуючи цим процідженим розчином рослини раз в тиждень. Можна також розчинити в 10л теплої води 50г харчової соди та 50г господарського мила і обприскувати огірки через кожні 5-7 днів. Помідори, починаючи із середини серпня, поливати вже не варто. У цей період із кущів треба лише видалити верхівки з квітками, які вже не дадуть плодів, а тільки забирають поживні речовини. Справжнє лихо для помідорів у серпні – це активізація фітофтори. Якщо вчасно не вжити заходів, то можна позбутися всього врожаю. Для боротьби з фітофторою останні два роки я стала застосовувати молоко з йодом: у 10л води треба влити 1л знежиреного молока і додати 15 крапель йоду, а потім обприскувати рослини кожні 2 тижні. Такий йодно-молочний розчин не тільки вбиває хворобу, а й прискорює ріст рослини. До речі, цей розчин допоможе знищити фітофтору не тільки на томатах, а й на картоплі і баклажанах. В останні місяць літа підгодівлі і поливу потребують також кабачки і патисони (вода виливається під корінь). Листя знизу видаляється. Пізню капусту в цей період теж слід підгорнути і рясно поливати. У серпні капусту атакують слимаки і гусениці. Щоб ненажерлива пошесть не пошкодила качани, ґрунт навколо кожного з них рихлиться і мульчується подрібненою соломою або ялиновим віттям. Позбутися слимаків допоможе такий розчин: на пів відра води – 200г золи + 1 пакет гірчиці + 2 пакети червоного перцю + 1ст. л. солі, - все перемішати, обприскати качани та землю навколо них і розрихлити ґрунт, аби загинули ті шкідники, які ще  залишилися в землі. Головний ворог перцю – це попелиця, яка висмоктує соки з листя. Якщо її надто багато, то, розправившись із листям, вона переходить на стебла, не гребує і плодами. Для боротьби з попелицею, уражені листки припудрюють золою. Комахи, які впали з рослини, знищуються. Якщо є необхідність, обробка повторюється через 3-5 днів. Добре відлякують тлю квітучі чорнобривці: їх можна посадити по контуру грядки.

Останній місяць літа сприятливий для розмноження полуниці

    Розмноження полуниці вусами влітку - дуже популярний спосіб, оскільки кращі пагони починають своє формування саме в серпні. На них може розвиватися не одна, а дві-три нові розетки. Найякісніші і найплодовитіші будуть ті з них, які розташовуються ближче до куща. При розмноженні полуниці таким методом нові кущі зберігатимуть властивості свого “донора”. При цьому для кожного нового куща у перший рік після дуже важливе значення має видалення усіх бокових пагонів. Це необхідно зробити для того, щоб побачити врожайність кожного куща, тобто визначити, який кущ потрібно буде вибрати в якості донора наступного року. На другий рік із вибраних кущів, навпаки, видаляються усі квітконоси і залишаються лише бічні паростки. Видаляти квітконоси необхідно вчасно, щоб рослина не витрачала сили на розвиток непотрібного цвіту. Тому підрізувати вуса необхідно на відстані 5-7см від куща. Тоді рослина формує 3-5 якісних розеток біля стебла і не витрачає сили на ріст пагона. Не можна відділяти нові розетки, поки вони не розвинули кореневу систему. Коли на розетках почнуть з’являтися корені, їх необхідно прикріпити до землі. Корінець закріплюють на ґрунті дротом, присипають вологою землею і удобрюють перегноєм. Поливають майбутні кущики раз у 2-3 дні. Якщо на вулиці спека, зрошувати рослини треба частіше, щоб ґрунт під ними завжди був вологий. Для кращого доступу кисню до молодих коренів земля під кущами полуниці має бути рихлою. Через 6-8 тижнів висаджені таким методом нові кущики готові до пересадки і самостійного розвитку. До цього моменту на них має утворитися 3-5 справжніх листочків. Для процедури вибирають сухий і сонячний день у кінці літа, початку осені. Пересадку краще проводити рано-вранці або пізно увечері.

Найпростіші методи знищення з бур’янів від Валентини Пирог

    Красивий сад або доглянута клумба - справжня насолода для очей і гордість господаря. Однак підтримувати таку красу досить непросто, адже крім спеціально посаджених рослин, у квітниках регулярно з'являються і непрохані гості - бур'яни. Саме боротьба з ними забирає багато сил і часу господарів присадибних ділянок і дачників. Ось кілька натуральних способів і засобів, за допомогою яких можна позбутися від бур'янів, не зашкодивши іншим рослинам, якими з читачами газети ділиться вже знайома нам із попередніх публікацій Валентина Пирог.

    - Найперший і найбільш уживаніший спосіб у боротьбі з бур’янами - це, звичайно ж, прополка і мульчування грядок. Мульчування ґрунту запобігає проникненню сонячних променів на незасіяні ділянки, не дає бур'янам розростатися і перешкоджає попаданню їхнього насіння у ґрунт. Та існує й декілька інших простих і доступних кожному методів боротьби з бур’янами. Наприклад, такий, як полив бур’янів окропом. Після такої обробки небажані рослини відразу загинуть. Поливати слід обережно, щоб не зачепити потрібні рослини. Другий метод - посипання бур'янів сіллю. Можна також поливати їх розчином солі з водою в пропорції 3:1. Однак не варто використовувати занадто багато солі, адже після дощу вона почне розчиняться і просочуватися в землю. А це може порушити баланс ґрунту і нашкодити іншим рослинам, що ростуть поруч. Третій спосіб - старі газети, які розкладають на землі навколо квітів, дерев та городини. Це сповільнить ріст бур'янів, так як буде запобігати попаданню сонячних променів Досить дієвий натуральний засіб для знищення бур'янів - оцет. Оцтова кислота є натуральним гербіцидом, проте використовувати цей засіб треба з обережністю, щоб не пошкодити інші рослини. Можна також змішати в рівних частинах рідину для миття посуду, сіль і оцет, добре перемішати, розпорошувати розпилювачем прямо на зростаючі бур'яни.

Усе про збір, зберігання і цілющі властивості лікарських трав

    Серпень - останній місяць літа, коли ще можна заготовлювати лікарські рослини, хоча деякі з них збирають аж до кінця жовтня. Та спершу необхідно визначити, які трави можна збирати в серпні, адже багато рослин до цього моменту вже втрачають свої властивості. Взагалі список цілющих рослин досить великий, але багато з них дуже специфічні, або ростуть тільки в деяких регіонах. Заготовити лікарські трави біля жвавих автомобільних доріг не бажано: можлива шкода може переважити користь від такої трави. Про те, які рослини і коли треба збирати, як їх правильно зберігати, та цілющі властивості кожної ми попросили розповісти відомого фітотерапевта з Рівненщини – народного цілителя Ігоря Валецького, на рахунку якого десятки врятованих життів.

Правила заготівлі і зберігання сушених трав

    - Збір трав в серпні треба проводити в ясну, суху погоду. Збиратися на природу за травами бажано після того, як зійде роса (до 11-ї годин ранку). У сиру погоду, під час дощу, допустимо викопувати  лише кореневища і корені рослин. Не рекомендується займатися заготівлею трав у спеку. В цей  час втрачаються цінні ефірні олії рослин. Квітки, суцвіття та зелень верхівок необхідно зібрати окремо за кольорами (довжина 10-15см) або ж у період активної бутонізації. Їх розкриття має бути на рівні 20-30 відсотків. Листочки заготовляють до цвітіння. Інакше рослини не зможуть повністю отримати усі свої ефірні олії. Укладають зібрану сировину в широкі тканинні сумки, кошики. Вони повинні добре провітрюватися і не запріти.

    Перед тим як сушити лікарські трави, їх потрібно перебрати, відібрати здорові, цілі, чисті екземпляри. При цьому наземні частини рослин не миють. Сировину розкладають на папір або тканину чи акуратно підвішують в пучках. Сушать у затемненому місці, яке добре провітрюється (навіс, горище, сарай), періодично переворушуючи, щоб процес йшов рівномірно.

    Зберігають сушене зілля в полотняних мішечках, паперових пакетах, скляних банках. А тепер розповім про те, які лікарські рослини можна збирати саме зараз та їхні властивості.

 Найбільш поширені рослини, які  збирають в останній місяць літа:

    Валеріана: стимулює роботу серця, посудин, благотворно впливає на нервову систему. Додає сил, знімає м’язові, судинні спазми, знижує тиск, угамовує серцебиття, болі в серці, судоми, покращує роботу ШКТ в медичних цілях. Зазвичай використовуються кореневища і корені рослини. З них роблять сік, олію, настоянку. У кулінарії з листя валеріани готують салати, додають корені в супи та маринади. Та варто пам’ятати, що препарати з валеріани підвищують здатність згущування крові. Це небажано для літніх людей. Може виникнути ризик інсульту, інфаркту.

    Глід червоний: знижує тиск, рівень холестерину, зміцнює нерви, капіляри, нормалізує роботу серця, а також розширює судини, покращує кровообіг, робить м’які діуретичні (сечогінне) дії. Готують з рослини чаї, відвари, настоянки. Ягоди глоду містять вітаміни (А, Д, З, Е, В), флавоноїди, ефірні олії, органічні кислоти, крохмаль, фруктозу, холін, сорбіт, пектин.

    Кропива: нормалізує роботу печінки, сечового міхура, позбавляє від болів під час менструацій, стабілізує цикл, а також зупиняє кровотечу і запобігає випадінню волосся. Застосовується у вигляді відварів, настоїв і чаїв, у косметичних цілях - маски для шкіри обличчя, тіла.

    Лопух: очищає судини, покращує метаболізм, травлення, запобігає атеросклерозу, пригнічує ракові клітини, може знімати запалення, загоювати рани. Використовують лопух і при жіночих захворюваннях, при кісті, ревматизмах, хронічних запорах, у лікуванні подагри, алергії, астми.

Застосовується у вигляді  відварів, настоянок, олії, мазей. Із листя коренів вичавлюють сік.

    Черга: знижує тиск, позбавляє від набряків, нормалізує обмін речовин, апетит, знижує жар, лікує гнійні рани, а також діабет, бронхіт, цистит, захворювання суглобів, алергії, чинить жовчогінну дію. З черги готують трав’яні відвари, настої, додають у збори. Використовують в косметології.

    Подорожник: нормалізує холестерин в крові, розріджує мокроту у горлі, регулює утворення шлункового соку, знижує тиск, заспокоює нерви. Рослина має відхаркувальну дію, загоює рани, лікує ангіну, застуду, ГРВІ, дизентерію, захворювання ШКТ (без ускладнень). Її застосовують для зниження ваги, в косметології. Використовується у вигляді соку, сиропу, олії та відвару.

Підживлення орхідей банановою шкіркою

Підживлення орхідей банановою шкіркою

    Шанувальники орхідей знають, наскільки вередливі ці екзотичні квіти. Здавалось би, що треба болотяним рослинам, окрім помірного поливу і торфяного субстрату? Насправді ж орхідеї вкрай потребують підживлення, адже субстрат з кори і моху погано живить квітку. І не всі знають, що чудовим добривом для орхідей є звичайна бананова шкірка, яка містить фосфор, калій, азот і магній – «золоті» елементи для здорового життєдайного циклу рослини. Ці елементи поступають у землю дозовано і оберігають рослину від передозування, підтримуючи її період цвітіння. Для приготування підживи треба висушити шкірку на сонці до затвердіння і подрібнити. Після цього заварити 1ч.л. шкірки у 200мл кип’ятку, остудити і підживлювати корені орхідей для підживки коренів.

    Можна також використовувати розтерту бананову шкірку у вигляді порошку: розрізати бананову шкірку на маленькі кусочки, покласти на бляшку м’якоттю вгору і висушити у духовці до хрусту. Потім охолодити і розтерти в порошок. Свіжою шкіркою можна також протирати листя орхідеї для блиску.

Поділитись