На Волині виробництво продуктів харчування контролюватимуть по-європейськи

111Підписання Президентом України Петром Порошенком 27 червня економічної частини Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом, та договору про всеосяжну зону вільної торгівлі відкрило шлях українській, і зокрема, волинській продукції та харчовій сировині на ринки Євросоюзу. Водночас це вимагає від виробників впроваджувати на підприємствах найвищі стандарти виробництва та якості, – повідомляє прес-служба ОДА.
Нині в Україні відбувається процес реформування власних систем державного регулювання безпечності та якості харчових продуктів і продовольчої сировини. Законодавство ЄС, США, Канади, Японії, Нової Зеландії та багатьох інших країн світу вимагає запровадження системи ХАССП ( англ. НАССР – Hazard Analysis and Critical Control Points – аналіз ризиків і критичні контрольні точки), як системи управління безпечністю харчових продуктів. У відповідності до сучасної системи контролю НАССР повну відповідальність за якість та безпечність продукції несуть суб’єкти господарювання.
В Україні запровадження такої системи назріло давно. Як і всюди у світі, відповідальність за безпеку харчової продукції повинен нести виробник. Завдання ж держави – контролювати процесс створення інвестиційних умов започаткування та ведення бізнесу.
В Україні застосування систем НАССР нині є обов’язковим для всіх підприємств, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів, у відповідності до Законів України «Про безпечність та якість харчових продуктів», «Про дитяче харчування».
Система НАССР – унікальний механізм, який дозволяє спростити державний контроль і одночасно стимулює розвиток підприємства. Вона попереджує потенційні проблеми і забезпечує безпечність продукції на етапі виробництва у визначених критичних точках технологічного процесу.
Впровадження системи управління НАССР дає підприємству можливість:
гарантувати випуск безпечної продукції за рахунок систематичного контролю на всіх етапах виробництва;
бути впевненим, що харчові продукти безпечні на момент їх споживання;
забезпечити належні гігієнічні умови виробництва;
зміцнити довіру споживачів до виробленої продукції та підвищити імідж підприємства.
Одним із чинників, які зумовили необхідність впровадження такої системи безпеки в Україні є високий поки рівень харчових отруєнь та інфекційних захворювань серед населення. Зокрема, на Волині, як і в попередні роки, провідне місце займають гострі кишкові інфекції, сальмонельоз, вірусний гепатит А, фактором передачі яких у 70% випадків є харчові продукти: неправильна їх обробка або неналежна якість. Від початку 2014 року в області на гострі кишкові інфекції захворіло понад 900 осіб, з них 73% – діти.
У нашій області система контролю безпечності виробництва продуктів харчування працює вже на трьох підприємствах харчової промисловості. Наразі у процесі впровадження – ще чотири виробника.
Швидке запровадження систем НАССР на усіх етапах виготовлення та реалізації харчових продуктів, надасть можливість мінімізувати можливі випадки харчових отруєнь та масових інфекційних захворювань серед населення та забезпечить можливість виходу української продукції на ринок ЄС.

 

Джерело: Під прицілом.

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>