Дивовижну бамію вирощує Володимир Нестерук із Сельця

Фото 3бам (1)Високі стрункі стебла, що розгалужуються від коренів, широке листя, зелені стручки плодів, які щільно туляться до стебла і за формою нагадують щойно сформований молоденький качан кукурудзи, гарна біла квітка з блідо-жовтою каймою – так виглядає бамія, загадкова рослина, яка примандрувала до нас із далекої тропічної Африки. У світі вона має декілька назв: абельмош їстівний, окра, омбо, дамські пальчики. Нині ця рослина поширена в багатьох країнах Азії: на Аравійському півострові, в Ірані, в Індії. Залюбки вирощують її в Туреччині, у південній Європі, набуває бамія популярності у Краснодарському та Ставропольському краях Росії. А ось в Україні окру вирощують лише одиниці.
Відверто зізнаюся, що про існування такої унікальної рослини вперше почула від свого односельця Володимира Нестерука і була вражена, дізнавшись, що саме цей чоловік вирощує бамію у моєму рідному селі.
Значна за площею плантація бамії нагадує квітник, де ростуть мальви. І це не дивно, бо окра належить до родини мальвових. Стебла сягають висоти до 60 сантиметрів. Господар зриває зелений плід:
-Скуштуйте! Що вам нагадує цей смак?
Фото 3бамПробуючи дещо волокнистий плід, відчуваю щось середнє між смаком сирої картоплі та кабачка. Є і легкий присмак квасолі. Що ж це за рослина примандрувала до українського села? Як потрапила вона до Володимира Романовича?
Володимир Нестерук народився у 1965 році в селі Селець. Тут навчався у школі, а потім здобував освіту у Львівському технікумі промислового і сільського будівництва. Згодом жив і працював в Іваничах, де і створив сім’ю. Одна знайома родини Нестеруків вийшла заміж за громадянина Сирії. Та в чужій країні довго жити не змогла, повернулася на Батьківщину, тут народила сина. Саме цей хлопець став обранцем доньки подружжя Нестеруків. Оскільки він підтримує хороші стосунки з батьком, який часто приїздить до Києва, сирійський сват для експерименту передав родині Нестеруків насіння бамії. Володимир Романович із дружиною в цей час уже проживали в Сельці, господарювали в батьківській оселі.
-Бамія – рослина не примхлива, – розповідає пан Володимир, – любить сонце, достатньо вологи. Оскільки я живу в низинній місцевості, недалеко від річки, то у ґрунті тут вологи вистачає, та все ж рослину поливаю часто. Не знаю, як вона ростиме на пагорбах, хоч бамії необхідна добре провітрювана місцевість. Розводити бамію дуже легко. З цим впорається навіть недосвідчений господар. Можна висівати, можна використовувати розсаду. Посадка глибока – 2-3см. Правда, коли рослина піде у ріст, її необхідно проривати, оскільки, як ви помітили, гілки дуже розгалужені і для того, щоб бамія виросла та плодоносила, їй потрібен простір. Вона росте і плодоносить до самих заморозків.
Та, виявляється, бамія не лише гарна. За поживними та лікувальними властивостями вона перевершує багато відомих цілющих рослин. По-перше, бамію можна споживати у різному вигляді – сирою, вареною, консервованою, замороженою та сушеною. В сирому вигляді бажано споживати відразу після достигання плодів, бо, перезрівши, вони втрачають смакові якості. Так як бамія містить багато слизу, у страву рекомендують додавати оцет чи помідори. В сухому вигляді окра використовується як спеція і, за словами Володимира Романовича. повністю замінює каву.
Бамія – природна комора майже всіх вітамінів і багатьох амінокислот. Недарма її називають мрією вегетаріанців. Це ідеальний овоч для тих, хто прагне схуднути. Найціннішою лікувальною властивістю рослини є те, що вона бореться із хворобами кишково-шлункового тракту. Вчені дослідили, що з допомогою бамії можна вилікувати гастрит і язву. Вона попереджує онкозахворювання, сприяє відновленню сил після хвороби чи важкої праці, а також допомагає зберегти статеву потенцію. До того ж окра регулює вміст цукру в крові, лікує астму, допомагає зберегти рухливість суглобів. Відвари окри вживають при бронхіті та застуді.
Протипоказань для застосування бамії в харчуванні та лікуванні немає, але слід пам’ятати відому істину про те, що все, залежно від дозування, є і ліками, і отрутою. А тому переборщувати з бамією теж не слід. Зловживання може призвести до висипів на шкірі. Також потрібно бути обережними при збиранні плодів, особливо перезрілих, бо волокна ущільнюються і можуть стати причиною подряпин і навіть алергії. Отож рукавички не завадять.
Володимир Романович не рекомендує готувати страви з бамії у мідному і чавунному посуді. Стручки почорніють, матимуть непривабливий вигляд та відповідно можуть негативно позначитися на здоров’ї. Ось така вона, незнайома бамія, яка заслуговує на те, щоб із нею познайомитися ближче. А люди, які вже мають досвід у вирощуванні цієї рослини, охоче допоможуть бажаючим.
Хочеться сказати, що Володимир Нестерук – господар від Бога. На своєму обійсті він вирощує не лише чудові овочі та фрукти, не тільки експериментує з новими сортами та рослинами, а розводить овець, кіз, гусей. На святі села, яке недавно відбулося в Сельці, він частував гостей печеною бараниною, приготованою на вогнищі на очах у присутніх. Напевно, в майбутньому він усіх пригостить і стравами із плодів бамії.
Антоніна Булавіна, с. Селець, Володимир-Волинський район

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>