Учасник №9 Лілія Стасюк

«КУЛІНАРІЯ – ЦЕ МИСТЕЦТВО ДБАЙЛИВОЇ ДРУЖИНИ І МАТУСІ»

OLYMPUS DIGITAL CAMERAУ цьому впевнена мешканка села Селець Лілія Стасюк.

АНТОНІНА БУЛАВІНА, с.Селець, Володимир-Волинський район

Ким за професією не була б українська жінка, кухня для неї – «свята святих», бо саме на кухні розпочинається шлях до сімейного затишку, до взаєморозуміння, до вміння турбуватися одне про одного.
За фахом Лілія Стасюк – вчитель початкових класів. Народилася 1989 року в Сельці у селянській родині. Дівчинка ще в дитинстві обожнювала танцювати і мріяла стати педагогом, а тому після школи вступила у Володимир-Волинський педагогічний коледж на відділення початкового навчання та хореографії. Згодом, з 2008 по 2011 роки, заочно навчалася за тією ж спеціальністю у Волинському національному університеті. Окрім хореографії, захоплюється науковою та психологічною літературою, художньою гімнастикою. Змалечку обожнювала танці, як народні, так і класичні. Улюблений колір – персиковий, який, згідно з давнім кельтським повір’ям, приносить успіх у коханні.
Однак в сім’ї, де зростала Ліля, у дівчинці перш за все бачили майбутню дружину і маму, а тому смачно готувати навчали з ранніх років. Прикладом була прабабуся Ганна, яка ще й зараз у свої 95 років дає дітям, онукам, правнукам і праправнукам мудрі поради.
-У нашій родині на першому місці завжди був український борщ, вареники і пироги. Прабабуся навіть жартувала: «Якщо не вмієш готувати ці страви, навіть не мрій про заміжжя». Життя підтвердило, що у жарті прабабусі є велика доля істини. Нас у мами троє: сестра Наталя, брат Юрій і я, найменша. Мама працювала, і хоч до нас навідувалися бабуся і прабабуся, все ж часто доводилося залишатися самим. Таким чином готувати я навчилася уже в підлітковому віці. Згодом, уже в коледжі, удосконалювала свої кулінарні здібності, навчилася випікати різноманітні солодощі, готувати салати, консервувати. Коли вийшла заміж, довелося переглянути харчовий раціон сім’ї. Зрозуміла, що на столі повинні бути страви, які містять багато клітковини, тобто фрукти та овочі. Найзручніше комбінувати їх з іншими харчовими продуктами у різноманітних салатах. Мій чоловік Дмитро надає перевагу салатам і випічці.
У родині Козаків-Стасюків (подружжя мешкає з батьками) майже завжди на столі салати, пироги, каші, сир, млинці. У вихідні Ліля балує дітей – Діану та Стасика – тортами, пирогами, рулетами. Перші спроби у випіканні робить шестирічна Діана.
-Я впевнена, що сімейна кухня – це запорука родини здорової, як фізично, так і морально. Кулінарія – мистецтво дбайливої дружини і матусі.

РЕЦЕПТИ УЛЮБЛЕНИХ СТРАВ ЛІЛІЇ СТАСЮК

Салат «Осінній букет» (на конкурс)
Потрібно: Копчена грудинка, 6 варених яєць, 1 варена морква, 150г твердого сиру, 150г грецьких горіхів, 250г майонезу, сіль до смаку.
Приготування: викладається салат шарами.
1-й шар: грудинку нарізати кубиками, змазати майонезом, підсолити.
2-й шар: натерти моркву, також змазати майонезом, посолити.
3-й шар: подрібнити горіхи, змазати майонезом.
4-й шар: 3 яйця потерти чи дрібно порізати, змазати майонезом.
5-й шар: сир потерти, змазати майонезом, зверху посипати жовтками з двох яєць, які залишилися.
Прикрашаємо петрушкою, квіткою з яєць, маринованими шампіньйонами.
Торт «Український степ»
Потрібно: Для тіста: 1 столову ложку масла, склянку цукру, 1 чайну ложку соди (погашеної), 1 склянку сметани, 3 склянки борошна. Для крему: 200г цукру, 200г сметани; для глазурі: 3 столові ложки молока, 50г масла,100г цукру, 3 ложки какао.
Приготування: Масло розтерти з цукром, добавити гашену соду, потім сметану та борошно, розділити на дві частини, в одну додати какао. Вийде 6 коржів. Сметану для крему добре збити з цукром і перемазати коржі. На верхній корж нанести зварену глазур, прикрасити горіхами, чорносливом, ягодами калини.
Пироги «П’яна вишня»
Потрібно: 0,5л теплого молока, 100г дріжджів, 100г цукру, 4 яйця, 1 пачка маргарину, 100г олії, борошно.
Приготування: В теплому молоці розвести дріжджі, додати борошно, щоб отримати опару. Коли тісто підійде, добавити всі інші інгредієнти, а також борошно, щоб можна було сформувати пиріжки, в які кладеться начинка.
Начинка: Склянку вишень з компоту чи заморожених заздалегідь на кілька днів залити горілкою. Перед тим, як начиняти пироги, щедро посипати цукром.
Салат «Святковий»
Потрібно: 200г крабових паличок, 180г соленої горбуші чи кети, 1 баночка консервованого горошку, 3 яйця, 3 солених (можна маринованих) огірки, 100г твердого сиру, 0,3 склянки рису або картоплі, 2-3 зубчики часнику, майонез.
Приготування: Рис відварити в підсоленій воді, вистудити. Яйця зварити круто, почистити, відділити жовтки від білків. Білки натерти на крупній тертці. Жовтки розім’яти виделкою. Огірки і сир натерти на дрібну тертку в окрему посудину. Рибу нарізати шматочками. Часник почистити, подрібнити і змішати з 1/4 майонезу. Викласти підготовлені продукти шарами: білки – огірки – майонез – горошок – майонез з часником – сир – риба – майонез – рис – крабові палички – майонез – жовтки. Прикрасити зеленню кропу, оливками.
Щука фарширована по-литовськи
Потрібно: 1кг щуки, 2 шматки булки, молоко для замочування, 2 яйця, 3 цибулини, 2 столові ложки масла, 2 морквини, петрушка, 2 лаврових листки, сіль, 12 горошин перцю.
Приготування: Щуку почистити, вийняти нутрощі, промити і зняти шкіру. М’якуш разом з цибулею пропустити через м’ясорубку з розмоченою в молоці булкою і петрушкою. Потім цю масу покласти в розтерте масло, додати жовтки, мелений перець, сіль. Коли маса набухне, добавити білки, обережно перемішати і начинити фаршем шкіру риби. В рибі зробити наколи; покласти в каструлю спиною вверх, добавити кості, прянощі та варити близько години. Готову рибу покласти на блюдо і полити підсолодженим томатним соусом, наполовину розбавленим бульйоном, у якому варилась риба. Щоб соус був гострішим, додати часничку, а для кислішого – сік лимона.

Проголосувало : 0 Голосувати

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>