Учасник №8 Марія Савчук

«Головне в куховарстві – зберігати національні традиції»

№8Переконана жителька міста Володимира-Волинського Марія Савчук.

Ще з самого дитинства маленька Марійка любила проводити час із бабусею. Не тому, що та завжди розповідала онучці казки, і навіть не через те, що вміла її забавити та розвеселити. Причиною цього стала любов обох до куховарства.
-Бувало, ми сиділи разом біля печі. Бабуся готує, а я тихесенько дивлюся на цей процес. Напевне, саме тоді я полюбила українську кухню, бо тільки такі страви було заведено робити у нас в сім’ї, – згадує пані Марія, яка вже і сама давно дочекалася онуків.
Народилася жінка у селі Черників Володимир-Волинського району. Часто відвідувала місто над Лугою, адже тут жила її друга бабуся. Ще тоді воно припало їй до душі: маленьке, але таке рідне, із загадковими валами та неймовірно гарними церквами, тісними вуличками і зеленими парками. Вже тоді ще юна Марія вирішила, що в подальшому пов’яже свою долю із Володимиром. Так і сталося: майже все своє життя вона пропрацювала тут, на автобазі сільськогосподарської техніки. Починала свою кар’єру жінка диспетчером, та за роки сумлінної і продуктивної праці змогла добитися немало – стала начальником відділу кадрів.
Не тільки роботою весь цей час жила Марія Савчук. Вона народила й виховала двох синів, дала їм ґрунтовну освіту, прищепила любов до рідної країни та її традицій. Обидва – моряки-підводники, у минулому.
Старший, Юрій, зараз мешкає у Санкт-Петербурзі. Нещодавно зробив матусі неочікуваний подарунок – влаштував екскурсію до Петропавловська-Камчатського, де в минулому вони з братом проходили службу і де Марія Миколаївна так давно мріяла побувати. Там жінка вперше побачила океан, купалася в гарячих гейзерах, милувалася камчатськими березами, на яких, за її словами, колір кори схожий на забарвлення піску. У Юрія троє дітей, двоє з них уже дорослі. Всі вони намагаються якомога частіше приїжджати в Україну до бабусі. Наймолодший, Тимофійко, майже кожного дня зв’язується з нею по скайпу і щоразу дивує чимось новим.
Менший син Марії Миколаївни, Сергій, залишився тут, у Володимирі-Волинському. Він працює у художній школі, щодня провідує маму. Син Сергія, семикласник Андрійко, є ще однією гордістю і надією пані Марії. Хлопчик навчається у спеціалізованій школі-інтернаті з посиленою фізичною підготовкою і намагається ніколи не підводити бабусю.
Жінка безмежно вдячна Богу за таких хороших синів, невісток та онуків. Не було такого, щоб вони забули про неї, не зателефонували чи не привітали із днем народження.
Зараз Марія Миколаївна на пенсії і намагається провести час, вільний від турбот по господарству, з користю: удосконалює рецепти, які дізналася колись від бабусі. Крім того, вона вишиває хрестиком та займається іншими видами рукоділля. Її фірмова страва – це звичайний, на перший погляд, бульйон. Та якби ви його скуштували, то вже б не змогли забути цей неповторний смак. Багато хто намагався за рецептом жінки власноруч відтворити цю страву, але приготувати його так, як пані Марія, не виходило ні в кого.
Скільки б гостей не сиділо у неї за столом, ця жінка всіх нагодує досита. Вона – справжній кулінар, любляча бабуся, мама та свекруха. Жінка часто експериментує, та все ж в одному залишається вірною собі: у відданості українській кухні.

РЕЦЕПТИ УЛЮБЛЕНИХ СТРАВ МАРІЇ САВЧУК

Грибний суп із кльоцками
Потрібно: морква (1шт.), корінь петрушки, цибуля (1шт.), зелень, масло, гриби. На кльоцки: борошно або манна крупа ( 50г), масло, яйця (1шт.), вода.
Приготування: Гриби вкинути в заздалегідь приготовлений звичайний бульйон. Поварити 15-20 хвилин. Окремо зробити кльоцки. Для цього потрібно вкинути в борошно (або манну крупу) масло. Вбити туди яйце та влити воду, посолити. Замісити тісто, відповідно з якого і зліпити кльоцки (форма залежить від фантазії кухаря). Поступово вкидати їх у бульйон. Поварити ще 5-10 хвилин. Після того, як кльоцки зваряться, влити зажарку (морква та цибуля). Подавати у глибокій посудині, прикрасивши зеленню.
Українські плавуни – кльоцки з лівером і грибами (на конкурс)

Потрібно: Для тіста: варена картопля (4шт.) і сира (5шт.), крохмаль, яйця (1шт.), гриби, курячий лівер, цибуля для начинки (1шт.), для засмаження (1шт.), сало (для засмаження).
Приготування: Заздалегідь зварену картоплю потерти на тертку, сиру також перетерти і відцідити. Покласти усе це в одну посудину. Вбити туди яйце, насипати трішки крохмалю та посолити. Замісити тісто. Лише тепер починати робити начинку: гриби та курячий лівер пропустити через м’ясорубку. Все це викласти на сковорідку, додавши вже порізану цибулю. Обсмажити. Тісто начинити. Варити, поки кльоцки не спливуть (тому і плавуни). Після цього викласти на тарілку, полити зажаркою із сала та цибульки. Прикрасити за бажанням.
Котлети з грецького горіха
Потрібно: горіхи (30шт.), картопля (4шт.), цибуля (1шт.), яйця (1шт.), панірувальні сухарі, сіль, перець.
Приготування: Ядра горіхів і заздалегідь зварену картоплю пропустити через м’ясорубку. Сюди ж втерти цибулину. Перемішати, посолити і поперчити за смаком. Вбити сире яйце. Формувати котлети, обкачувати в сухарях та смажити. Подавати гарячими з гарніром.
Картопля «На всі випадки життя»
Потрібно: картопля (10шт.), цибуля (2шт.), м’ясо курки чи свинина, твердий сир (250г), майонез (250г), сіль, спеції, зелень.
Приготування: Нарізати півкільцями цибулю. Замаринувати її на годину в майонезі. Кружальцями порізати картоплю. Також замаринувати на такий самий час. В окрему тарілку покласти м’ясо. Посипати його спеціями, посолити. М’ясо також замаринувати (1 година). Як тільки спливе потрібний час, бляшку змазати жиром і викласти все шарами в такій послідовності: картопля, цибуля, м’ясо. Поставити в духовку на 40-50 хвилин (приблизно 220 градусів). Після цього вийняти картоплю й посипати заздалегідь потертим сиром і порізаною зеленню. Почекати, поки сир розплавиться. Після цього страву можна подавати на стіл.
Ірина Лукашевичм.Володимир-Волинський

Проголосувало : 0 Голосувати

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>