Учасник №7 Олена Занюк

ОЛЕНА ЗАНЮК ЧАСТО ДИВУЄ РІДНИХ І ДРУЗІВ ОРИГІНАЛЬНИМИ СМАЧНИМИ СТРАВАМИ

№7ВАЛЕНТИНА САВЧУК, м.Нововолинськ

Олена Занюк (у дівоцтві Турова) з дитинства уявляла себе медсестрою маніпуляційного кабінету. Ніби наяву, дівчина бачила, як у білосніжному халаті робить уколи і ставить крапельниці хворим, які вдячно посміхаються їй у відповідь. Проте в житті все склалося зовсім інакше. Найперше Олена стала ніжною, турботливою, хоч і строгою мамою двох доньок – семикласниці Наталі та трирічної Віки, а також люблячою дружиною для коханого чоловіка Руслана та хорошою невісткою для свекрухи Галини. Як і для кожної жінки, для неї важливо, щоб усі її рідні були здоровими, почувалися щасливими та вдоволеними. Для рідних людей важливо, щоб у домі була чистота, лад і затишок, а берегиня домашнього вогнища – привітна і усміхнена. Для цього Олена не шкодує ні сил, ні часу. У її квартирі завжди чисто, затишно, смачно пахне свіжозвареною стравою, багато горщиків із кімнатними рослинами, доглядати за якими – обов’язок старшої доньки Наталі.
Куховарити Олена почала ще в зовсім юному віці. Батько з матір’ю працювали по змінах на заводі СТО, а бабуся Анна спочатку трудилася в колгоспній ланці, а вийшовши на пенсію, мала досить роботи на власному городі. Тож Оленка часто залишалася вдома з меншою сестричкою Світланою, яку треба було не лише доглядати, а й погодувати. Тому вже у 8 років запросто могла посмажити для себе й сестри картоплю чи яєчню. А от першу серйозну спробу спекти торт дівчинка зробила, навчаючись у шостому класі Бужанківської середньої школи, після одного з уроків трудового навчання.
РОБИЛА НІБИ ВСЕ ТАК, ЯК НАВЧАЛА НА УРОЦІ ВЧИТЕЛЬКА, АЛЕ…
Повернувшись тоді додому зі школи, Олена вирішила порадувати рідних набутими кулінарними здібностями і взялася до справи.Робила ніби все так, як навчала на уроці вчителька, але торт вийшов глевкуватим. Та все одно, пробуючи доньчин кулінарний «шедевр», батьки прицмокували язиками і хвалили свою помічницю. Згодом, подорослішавши, Олена навчилася готувати борщ, різні супи, колети та інші нехитрі страви. Але по-справжньому її кулінарний хист розвинувся, коли після закінчення школи у сімнадцять з половиною років вийшла заміж за уродженця рідного села Руслана Занюка. Чоловікові батьки обоє були медиками і днями пропадали на роботі. Тож слідкувати за тим, щоб у квартирі було чисто і родина після повернення з роботи могла смачно поїсти, треба було молодій невістці. У нагоді стали свекрушина і мамина книги рецептів. Уже через рік після заміжжя Олена вміла приготувати будь-яку страву. Найбільше любила випікати торти та різноманітні десерти. Рецепти для їхнього приготування жінка вишукувала не лише у спеціальній літературі та переймала під час свят у друзів, а й часто експериментувала і придумувала щось своє. Здебільшого старалася приготувати смачно і недорого.
-Зараз із цим взагалі проблем немає, оскільки відкривши спеціальні сайти в Інтернеті, можна знайти рецепт будь-якої страви на найвибагливіший смак. Трішки щось змінити, замінити якийсь продукт іншим – і маєш нову оригінальну страву, – посміхається господиня.
Турбот у молодиці додалося після народження першої дочки – Наталі. Дівчинка народилася хворобливою, тому молодій мамі рідко коли вдавалося добре виспатися вночі. Та все одно вона знаходила час, аби порадувати рідних новою стравою. Друзі, які бували в родині Занюків на сімейних торжествах, захоплювалися багатим столом і вишуканістю страв, приготовлених молодою господинею.
Минав час, Наталя підросла і пішла у школу. Турбот у мами трохи поменшало, й Олена почала думати про роботу. Знайти щось за спеціальністю економіста жінка не могла, бо всюди потрібні були люди з досвідом роботи, якого у неї не було. Вирішила піти на комп’ютерні курси. Через якийсь час після їх закінчення жінку взяли кур’єром у КП «Нововолинськтеплокомуненерго». Працювала там більше року. А потім Олена вдруге стала мамою, тож зараз перебуває у декретній відпустці по догляду за дитиною до трьох років, яка у травні цього року закінчиться. Після цього жінка планує повернутися на роботу, оскільки свекруха Галина Степанівна два роки тому вийшла на пенсію, тож є на кого залишити дім і дітей. Кілька місяців тому Олена закінчила ще й курси водіїв і здала іспити на водіння автомобіля. Каже, це знадобиться їй, оскільки чоловік працює по змінах, а в селі у них є чималий шмат поля, яке треба обробити і урожай додому привезти. А ще родина Занюків дуже любить літні пікніки на природі. Тепер жінка запросто може підмінити свого коханого за кермом, коли той втомиться на роботі.

РЕЦЕПТИ УЛЮБЛЕНИХ СТРАВ ОЛЕНИ ЗАНЮК

Червоний борщ у горщику в духовці

Інгредієнти: грудинка з кісткою – 500г, квасоля – 100г, картопля, морква, червоний буряк, білокачанна капуста – по 200г, 2 зубчики часнику, 1 цибулина, томатна паста – 50г, сало – 50г, спеції, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком, олія для смаження, зелень, гострий перець, зелена цибуля, петрушка, огірок чи помідор – для прикраси.
Приготування: варимо м’ясо, додаючи в бульйон сіль, спеції, лавровий лист і перець. Поки м’ясо вариться, нарізаємо овочі: картоплю – кубиками, моркву і буряк – соломкою. Дрібно шаткуємо капусту і цибулю. Буряк хвилин 15 обсмажуємо на олії, а потім викладаємо в керамічний горщик. Дрібно нарізаємо сало, додаємо давлений часник і обсмажуємо до появи часникового аромату на сковорідці, додавши туди трохи згодом цибулю і моркву. Помішуючи, обсмажуємо все разом хвилин 10 і також викладаємо в горщик. Потім кладемо туди картоплю, попередньо замочену на ніч квасолю, капусту і заливаємо овочі бульйоном. М’ясо викладаємо зверху. Додаємо томатну пасту і все перемішуємо. Нагріваємо духовку до 180 градусів. Поки вона нагрівається, готуємо для горщика кришку з тіста: до півсклянки борошна додаємо кілька ложок води і замішуємо, поки тісто не перестане прилипати до рук (якщо потрібно, додати ще трохи води), розкачуємо і накриваємо ним горщик із борщем. Ставимо в духовку на годину.
Готовий борщ подаємо зі сметаною, свіжою зеленню і гострим перцем.
Запечена щука, фарширована грибами (на конкурс)
Інгредієнти: щука – 1-1,5кг, яйце – 1шт., олія 1-2ст.л., сіль, перець – за смаком; для грибної начинки: печериці – 300г; цибуля – 1шт.; морква – 1шт.; батон – 150г, молоко – 1 склянка, огірок чи помідор – 1шт., сіль, перець – за смаком, свіжа зелень – для прикраси.
Приготування: щуку промиваємо, очищаємо від луски і добре просушуємо на рушнику. Акуратно вирізаємо зябра, використовуючи ніж із довгим лезом. Поперек зябрових кісток робимо надрізи з обох боків, залишаючи незайманою ділянку шкіри, що з’єднує спинку з головою. Голову риби дуже акуратно відвертаємо назад і відокремлюємо від м’якоті. Ножицями відрізаємо плавники і хвіст. Видаляємо всі нутрощі і промиваємо холодною водою. У результаті у нас виходить два набори. Один – шкіра риби, хвіст і плавники, а інший – тушка риби з м’якоттю.
Відкладаємо рибу і приступаємо до приготування начинки. Батон кладемо в миску і заливаємо молоком на 10 хвилин. Добре набряклий хліб віджимаємо і кришимо на шматочки. Очищаємо цибулю і дрібно ріжемо. Моркву тремо на крупній тертці. Печериці промиваємо, сушимо і нарізаємо пластинками. На заздалегідь розігрітій сковороді з олією обсмажуємо цибулю, моркву, печериці, солимо, перчимо до смаку. У блендер кладемо м’якоть риби, батон, яйце і подрібнюємо до однорідної маси. Змішуємо отриману масу з обсмаженою начинкою і додаємо вершкове масло. Все добре перемішуємо.
Шкіру риби зсередини злегка натираємо сіллю, чорним перцем і наповнюємо рівномірно начинкою, використовуючи кондитерський мішок або столову ложку. Заповнюємо не дуже туго, інакше при запіканні шкіра може лопнути. На деко, змащене маслом, викладаємо фаршировану грибами щуку і для краси приставляємо голову. Змащуємо рибу збитим яйцем і ставимо в розігріту духовку. Випікаємо приблизно 50-60 хвилин, у залежності від розміру щуки, при температурі 180 градусів. Запечену фаршировану щуку ріжемо на порційні шматки, викладаємо на блюдо і прикрашаємо свіжою зеленню: кропом, петрушкою, дольками помідорів чи огірків, базиліком або кіндзою. Подаємо на стіл у гарячому або холодному вигляді.
Торт із грибами і сиром
Інгредієнти: 0,5кг печериць, 0,4кг твердого сиру, 200г майонезу, 5 яєць, 1л молока, 1ст. л. борошна, 1ст.л. олії, 4-5 листків салату, шматочок сала, 1ч.л солі.
Приготування: яйця ретельно збиваємо, додаємо сіль і тепле молоко. Поступово всипаємо борошно, постійно помішуючи, поки не залишиться грудочок. Перед випіканням у тісто вливаємо олію і ще раз добре перемішуємо. Виливаємо тісто потроху на розпечену і змащену салом сковороду і обсмажуємо налисники з кожного боку приблизно по 35-40 сек.
Гриби чистимо, солимо, додаємо при бажанні спеції і обсмажуємо на сковорідці з порізаною кільцями цибулею до готовності. Потім усе пропускаємо кілька разів через м’ясорубку.
Беремо налисник, кладемо його на блюдо, вистелене листям салату, і змазуємо спочатку майонезом. Потім кладемо грибну начинку, посипаємо тертим сиром і накриваємо новим налисником. Процедуру повторюємо доти, поки наш торт не досягне бажаної товщини. Два верхні налисники змазуємо майонезом і кладемо один на один без грибної начинки. Верх посипаємо тертим сиром і на кілька хвилин ставимо торт у духовку чи мікрохвильову піч.
Чорнослив з горіхами у сметані
Інгредієнти: 1ст.л. швидкорозчинного желатину, 6-7ст.л. теплої води, 250г чорносливу без кісточок, 150г волоських горіхів, 350г сметани, 2-4ст.л. цукру, 1 пакетик ваніліну, шоколадна стружка для прикраси.
Приготування: чорнослив ретельно промиваємо і заливаємо теплою водою на 5-10 хвилин. Якщо він надто сухий, тримаємо його у теплій воді, поки не стане м’яким. Потім перекладаємо в сито, щоб стекла вода, і нарізаємо смужками. Волоські горіхи подрібнюємо ножем. 1 столову ложку желатину заливаємо 6-7ст. ложками теплої води і розмішуємо до повного його розчинення. Далі збиваємо до повного розчинення сметану з цукром. Не перестаючи збивати, вливаємо туди тонкою цівкою розчинений желатин. Горіхи змішуємо з чорносливом і викладаємо у вазочки або в широкі фужери, заливаємо сметаною з желатином, перемішуємо і ставимо на 2 години в холодильник. Застиглий десерт прикрашаємо зверзу шоколадною стружкою.

Проголосувало : 0 Голосувати

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>