Учасник №3 Валентина Жуль

«НАСТАНЕ ЧАС, КОЛИ ВИ САМІ БУДЕТЕ ГОСПОДИНЯМИ, ТОЖ ПОВИННІ ВСЕ УМІТИ»

Так колись казала маленьким Валі і її сестричці Вікторії мама, яка навчала їх на кухні премудрощів кулінарії.

№3МІЛА СЕРГЄЄВА, с. Горичів, Володимир-Волинський район

Мамині уроки запам’яталися Валентині, мабуть, на все життя. Передусім тим, що вони були надзвичайно цікавими. Дівчинка та її сестричка-близнючка Віка з раннього дитинства були біля неньки на кухні, спостерігаючи, як вона вправно готує, здавалося, найсмачніші у світі страви, та скрізь старалися їй допомогти. А матуся Тетяна Петрівна ніколи не обділяла донечок увагою, відповідала на всі їхні численні «Чому?». І так, ніби граючись, привчала до дорослого самостійного життя. Мудра жінка розуміла, що й не зоглянешся, як настане той час, коли її дівчатка самі стануть господинями, отже, повинні багато знати, щоб уміти вести домашнє господарство.
-Пригадую випадок. Ми ходили у перший клас. Якось мами не було вдома, і ми з Вікою вирішили зробити їй сюрприз – приготувати так звану «шубу», – каже Валентина. – Як це робиться, толком не знали, втім взялися за справу. Відварили потрібні овочі, натерли шарами, перемазали майонезом і, задоволені собою, почали чекати повернення рідних. «Шуба» вийшла ніби смачною, але чогось у ній не вистачало. Виявилося, ми забули про головний інгредієнт – оселедець. Однак це була наша перша самостійна страва!
Розмова з Валентиною Жуль текла легко і невимушено. Моя співрозмовниця – щира і привітна, тендітна, надзвичайно гарна і дуже молоденька – їй лише 24. Під час навчання у Зимненському ліцеї дівчина, обдарована гарним голосом, відвідувала Володимир-Волинську музичну школу по класу вокалу – дуже любила і любить виконувати естрадні пісні.
З такими даними можна було б брати участь у конкурсах краси, зробити кар’єру моделі чи пробувати свої сили у шоу-бізнесі, однак Валя обрала зовсім інший шлях у житті. Вона закінчила Львівський національний аграрний університет, де здобула спеціальність економіста, і ніколи про це не шкодувала. Завдяки навчанню у західній столиці доля звела Валентину з хлопцем, який став її другою половинкою.
-Із Сергієм ми познайомилися у поїзді. Родом він з Устилуга. Як виявилося, у нас було багато спільного, адже ми навчалися в одному вузі, тільки він на четвертому курсі, а я – на першому, – пригадує чудову мить зі свого життя моя співрозмовниця.
Їх закрутив вихор взаємних почуттів. Та інакше й бути не могло, бо вони так гармонійно доповнювали одне одного. Обоє гарні, розумні, цілеспрямовані, активні. Через півтора року зустрічей, у 2011-му, Валентина та Сергій пішли під вінець і стали щасливим подружжям.
По закінченні університету Валя деякий час працювала касиром в Устилузькому ВУ ЖКГ, а згодом подарувала коханому первістка, якого охрестили Станіславом.
Зараз маленькому Стасу рік і 4 місяці. Валентина у відпустці по догляду за дитиною і проживає з батьками у Горичеві. Сергій працює за контрактом у науково-дослідному інституті у Київській області, але за першої нагоди поспішає до коханої дружини і синочка, щоб побути разом, допомогти по господарству. Це важко, коли молоде подружжя, що не мислить життя одне без одного, змушене тривалий час перебувати на відстані. Тому зараз найзаповітніша мрія жінки – щоб їхня сім’я нарешті возз’єдналася і щоб вони більше ніколи не розлучалися. А поки що із задоволенням згадує ті неповторні миті життя, коли вони були разом, як відпочивали на Світязі, які смачнючі шашлики готував Сергій, коли виїжджали на пікніки з друзями…
Валентина – турботлива мама і чудова господиня. Обожнює радувати домашніх смачними стравами, експериментувати на кухні. Наділена естетичним смаком, вона уміє гарно прикрашати свої кулінарні витвори. На день народження Станіславчика примудрилася приготувати торт у вигляді автомобіля, що неймовірно сподобалося малечі.
Ще у світі захоплень молодої жінки – город. Вона обожнює доглядати за рослинами і радіє вирощеному врожаю. А вільні миті проводить за читанням, бо в книжки залюблена з дитинства.

РЕЦЕПТИ УЛЮБЛЕНИХ СТРАВ ВАЛЕНТИНИ ЖУЛЬ

КУРКА З ЯБЛУКАМИ (НА КОНКУРС)
У кулінарних книгах найчастіше зустрічаються рецепти качки чи гуски, фаршированих яблуками. Але не менш смачною виходить і курка, якщо її правильно приготувати.
-Перш за все добре почищену і вимиту тушку курки потрібно замаринувати у суміші майонезу, прованських трав, солі, червоного солодкого і чорного перцю та поставити у холодильник на добу, – розповідає Валентина. – Яблука порізати на чотири частини, видалити серцевину і начинити ними курку. Розріз скріпити зубочистками чи зашити. Запікати у рукаві чи у фользі при температурі 150 градусів приблизно годину (в залежності від розміру тушки). Курку викласти на блюдо, гарно прикрасити і подати на стіл.
СОЛЯНКА
У каструлю з холодною водою покласти м’ясо (можна декількох видів: свинину, курятину і т. ін.). Поки вариться, дрібно порізати на кубики готові м’ясні вироби (ковбаси, бекон – краще копчені), окремо – квашені огірки. Для засмажки цибулю нарізати півкільцями, пасерувати на сковорідці з додаванням невеликої кількості олії та томатної пасти. Коли м’ясо буде майже готове, вийняти його з бульйону, відділити від кісток, порізати і закласти назад разом з уже нарізаними ковбасами. Довести до кипіння і дати трошки проваритися. Затим у каструлю додати квашений огірок, засмажку та спеції за смаком. Перед подачею у тарілку покласти шматочок лимона.
САЛАТ «ГРЕЦЬКИЙ»
Вам знадобляться свіжі огірки, помідори, зелень салату, сир «Фета» та чорні маслини. Овочі порізати крупними кубиками. Для заправки змішати 3ст. ложки води, 2ст. ложки олії, бажано оливкової, трішки соку лимона, сіль, перець за смаком.
ДЕСЕРТ «ГАЛЯРЕТКА»
На бісквіт потрібно 3 яйця, 2ст. ложки холодної води, 100г цукру, 60г борошна, щіпку солі. Окремо збиваємо білки з цукром, при збиванні додаємо трішки води. Затим змішуємо всі інгредієнти, збиваємо до однорідної маси і випікаємо.
Робимо молочну основу. Для цього беремо 0,5 літра молока кімнатної температури, змішуємо його з 25 грамами желатину, розведеного водою. Далі готуємо желе за рецептом, вказаним на пачці.
Десерт складається із трьох шарів: спочатку бісквіт, потім молочна основа і зверху – желе. Заповнену форму ставимо у холодильник для застигання.
Смачного!

Проголосувало : 12 Голосувати

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>