Учасник №2 Неля Неродик

ВЧИТЕЛІ ПОМІТИЛИ У НЕЇ ЗАДАТКИ ПЕДАГОГА,ХОЧА ВОНА МРІЯЛА СТАТИ КУХАРЕМ, АЛЕ ВИВЧИЛАСЯ НА ШВАЧКУ

№2ЛЮДМИЛА ЛУКНИЦЬКА,м.Володимир-Волинський

З цією жіночкою ніде не пропадеш: і до роботи вона вдатна, усе в її руках кипить! І стіл, здається, з нічого накриє миттю! І рукодільниця вправна, і в компанії не остання людина, і скаже, і підкаже, і танок затанцює так, що аж дух захопить! А які вона шашлики робить! При одній згадці слинка тече і котяче натхненне «Му-у-р-р-р…» проситься на язик.
Неля Неродик завжди усміхнена і в настрої. Аби тільки її дітки і мама були здорові, то це значить, що усе в житті вдається. Інколи слізка скотиться по обличчю, але її вона швидко змахне рукою, щоб ніхто чужий не бачив, і продовжує жити далі. А хіба мало сліз ми, жінки, проливаємо, якщо щось не так іде, як нам хочеться?
Неля Василівна – наша землячка, народилася у Володимирі, навчалася у загальноосвітній школі №2. Учителі у неї помітили педагогічні здібності й були розчаровані, коли дівчина поїхала у Львів, щоб у професійно-технічному училищі вивчати швейну справу.
Вона й сама не думала, що буде навчатися шити, ніколи не любила цього, але чомусь їй так захотілося. А все, мабуть, тому, що найліпша подружка у Львів подалася у це ж ПТУ…
Що ж, життя не завжди передбачуване, інколи ним керують наші емоції, миттєві порухи душі, його величність випадок. Сталося, як мало, напевно, бути.
Після навчання в ПТУ Неля три роки працювала у Львові на швейній фабриці верхнього одягу «Маяк», поки мама не покликала єдину доню додому, у Володимир.
Лише місяць посиділа дівчина вдома, за той час захопилася вишиванням. А далі Володимир-Волинська швейна фабрика стала для неї ніби рідною домівкою. Не одну стежку, а, напевно, добру дорогу протоптала вона за роки роботи на підприємство. Зрослася з цією трудовою сім’єю, зріднилася.
-З дитинства мріяла кухарем стати, мама не дозволила, – пригадує Неля Василівна.
-Чому? – дивуюся.
-Мама 40 років пропрацювала у громадському харчуванні, я, можна сказати, змалечку виросла на маминій кухні, часто допомагала. Мене вже її колеги називали маленькою кухарочкою. Підозрюю, що мама не хотіла такої долі, як у неї…
-Але тяга до куховарства у тебе залишилася?
-Звичайно! Це, напевно, з генами передалося, люблю фантазувати на кухні, – ділиться Неля Василівна. – Займатися випічкою почала ще десь у 5-6 класі.
Її дівчатка, донечки Саша та Іванка, які вивчають інформатику і трудове навчання у Володимир-Волинському педколеджі, вміють вишивати бісером, хрестиком, гладдю, низинкою, плетуть гачком, спицями, виготовляють гарні речі з паперу. Вони навчилися готувати, сервірувати стіл, словом, комусь згодом дістануться хороші дружини, які, напевно ж, стануть добрими мамами.
Неля Василівна на Різдво запікала молочне порося. Гріх було не сфотографувати жінку з такою рідкісною стравою на конкурс «Добрі вісті, коли запрошують їсти!» для нашої газети.

А тепер, шановні читачі, рецепти страв від нашої конкурсантки Нелі Неродик.

СУП ПРЯЖЕНИЙ
Потрібно: м’ясо, кисла капуста, морква, цибуля, пшоно, спеції.
Приготування: Відварюємо одним шматком будь-яке м’ясо, через деякий час вкидаємо картоплю, порізану соломкою моркву і пшоно, а згодом, коли овочі трохи приваряться, кладемо кислу капусту і робимо дуже маленький вогонь під каструлею, хай все потихеньку пряжиться, поки добре розвариться пшоно і капуста. В кінці додаємо цибулю, сіль і, як зазвичай, спеції до смаку.
МОЛОЧНЕ ПОРОСЯ
Я його спочатку мариную два дні в маринаді, який складається з води і солі (щоб вода була солона), лаврового листка.
Перед тим, як пекти, готую суміш із спецій: вичавлений часник, по 1 чайній ложці імбиру і коріандру, меленого лаврового листка, перцю, 2ст.л. майонезу. Перемішати і натерти тушку. Далі смажу моркву з цибулькою, додаю до привареної гречки і начиняю цією сумішшю порося. Кладу його в рукав і запікаю в духовці 2,5-3год.
ТОРТ НЕКАЛОРІЙНИЙ
Потрібно: 2 пачки крекера, 1л збираної сметани, 1 склянка цукру, 1пачка ваніліну, 2 пачки желатину по 15г, різні фрукти, окрім ківі.
Приготування: Сметану збити з цукром, додати желатин, який набухав у склянці, перемішати, додати печиво, фрукти і ванілін. Знову все перемішати і викласти у форму. Зверху можна залити кольоровою галереткою. Винести у холодне місце. Перед подачею денце торта опустити у гарячу воду, перевернути і перекласти на блюдо.

Проголосувало : 0 Голосувати

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>