Учасник №10 Світлана Салабай

«УМІННЯ З НІЧОГО ШВИДКО ПРИГОТУВАТИ НАДЗВИЧАЙНО СМАЧНУ СТРАВУ – СПРАВЖНІЙ ТАЛАНТ»

№10Кажуть про жительку села Острівок Світлану Салабай.

Куховарство для Світлани Салабай – спосіб втілити свою фантазію, бажання зробити звичайну страву оригінальною.
Народилася Світлана Миколаївна у с.Стара Лішня Іваничівського району. З дитинства обожнювала бувати на кухні. Це для неї було місце, де звичайні продукти перетворювалися на справжні витвори мистецтва.
-Ще й зараз пам’ятаю, як готувала перший у своєму житті торт. Була тоді я ще зовсім малою. Збиваючи крем, я раз за разом не забувала покласти його ложечку в рот. Схаменулася аж після того, як крем закінчився і збивати вже було нічого. В результаті торт вийшов без крему. Але все одно було смачно. Як не як, це мій кулінарний дебют, – з посмішкою на обличчі розповідає Світлана Миколаївна.
По закінченню школи з надією стати кухарем юнка вступила до Нововолинського ПТУ №1 на омріяну спеціальність. А час свого становлення як кухаря жінка пов’язує з рестораном «Кооператор», у якому вона проходила практику.
Після завершення навчання у житті Світлани почався новий етап – вона вийшла заміж і переїхала у с.Острівок Володимир-Волинського району, де живе і дотепер. Зараз жінка виконує обов’язки молодшої медичної сестри у Територіальному центрі села Льотниче. Незважаючи на те, що працює не за спеціальністю, вона любить свою роботу, тому що, за словами пані Світлани, її призначення – насамперед допомагати людям. Їхній колектив дуже дружний, за потреби відразу приходять одне одному на допомогу. Тож не дивно, що жінка називає свою роботу щоденним святом.
Після трудового дня вдома на неї чекають коханий чоловік та діти: син з невісткою і донька. Моя співрозмовниця каже, що дуже любить почастувати рідних смачною вечерею. Коли невістка та дочка попросять, пані Світлана проводить для них «майстер-класи» з приготування тієї чи іншої страви.
Готує жінка швидко і смачно. Напевно, саме тому знайомі запрошують її бути господинею на весіллях. Особливо хвалять її фірмові голубці. Пані Світлана пригощає гостей і своїми чаями, які власноруч варить із різноманітних трав. Наприклад, заспокійливим напоєм із м’яти, меліси, ромашки та гілочок малини. Навіть якщо у холодильнику господині майже нічого немає, вона не залишить родину голодною. Як наслідок – все нові й нові кулінарні рецепти.

РЕЦЕПТИ УЛЮБЛЕНИХ СТРАВ СВІТЛАНИ САЛАБАЙ

Реберця, запечені в рукаві з капустою та грушами (на конкурс)
Потрібно: реберця, капуста, морква (кількість капусти і моркви залежить від кількості реберець), груші звичайні, декілька невеличких цибулинок, сік лимона або бальзамічний оцет, майонез, спеції.
Приготування: Капусту нарізати більшими шматочками, а моркву – кружальцями. Перемішати все це з майонезом та спеціями. Окремо легенько обсмажити реберця. Цибулинки перерізати навпіл. Груші очистити від шкірки і також порізати такими шматочками, як цибуля.
На дно рукава для запікання викласти реберця, зверху висипати капусту, а ще вище – груші з цибулею. Запікати в духовці на середньому вогні. Коли майже спечеться (40-50 хвилин), акуратно перевернути рукав вверх дном приблизно на 5-10 хвилин (капусту не перепікати). Після цього викласти вже приготовлену страву на велику плоску тарілку (окремо груші, цибулька, капуста і реберця). Перед прийомом їжі можна скропити груші та цибульку соком лимона або бальзамічним оцтом. Посипати сушеними травами (ні в якому разі не посипати зеленню).
Заливні фрикадельки
Потрібно: звичайний фарш, кубик м’ясного або курячого бульйону, желатин, 1 яйце, 1 морквина, петрушка, горошок.
Приготування: З фаршу зліпити фрикадельки. Зварити їх. Окремо на м’ясному або курячому бульйоні розвести желатин. Фрикадельки викласти на дно салатниці й залити вищезгаданою рідиною (невеликий шар). Зачекати, поки застигне. Потім наверх викласти нарізане яйце і заздалегідь зварену та вже покришену моркву, петрушку, декілька горошинок (оформлення залежить від фантазії кухаря). Знову залити рідиною з бульйону та желатину. Поставити для застигання. Після того, як заливні фрикадельки достатньо застигнуть і не будуть плавати в рідині, страву можна подавати до столу.
Печиво «Соняшник»
Потрібно: борошно, 2 пачки маргарину, 300г жиру, 100г дріжджів, 0.5 склянки цукру, ванілін, лущене насіння соняшника.
Приготування: Жир перетерти з борошном. Викласти у глибоку тарілку. Покласти туди ж маргарин, ванілін та дріжджі. Замісити тугеньке тісто. Розкатати його. Зверху щедро посипати лущеним насінням. За допомогою формочок для печива вирізати довільні геометричні фігури і посипати цукром. Поставити в духовку, аби печиво трохи набрало кольору. При вийманні слід бути обережним, адже печиво дуже крихке. Смачного!
Ірина Лукашевич, с.Острівок, Володимир-Волинський район

Проголосувало : 0 Голосувати

Напишіть відгук

Увійти за допомогою:

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>